Index Vakbarát Hírportál

Változik a tavak színe a klímaváltozás miatt

2017. szeptember 26., kedd 08:36

Intenzívebb lesz a nagy tavak színe a Föld felmelegedésének hatására – írja az MTI.

A klímaváltozás miatt várhatóan a kék tavak a jövőben kékebbek, a zöldek zöldebbek lesznek – magyarázta Benjamin Kraemer, a berlini Leibniz Intézet munkatársa. Kollégáival a Scientific Reports szaklapban mutatták be kutatásuk eredményeit, amelyekre a 2002 és 2016 közötti időszakban a világ 190 nagy taváról készült műholdas felvételek elemzése alapján jutottak.

A tanulmány szerint ez színváltozás a fitoplanktonok jelenlétével függ össze. Ezek a kis élőlények fotoszintézis útján veszik fel a szükséges energiát, csakúgy, mint a kovamoszatok és a cianobaktériumok. A melegebb évek hatására a fitoplanktonban gazdag zöld színű tavak még zöldebbek lesznek a fitoplanktonok elszaporodása miatt. A tiszta, kék tavakban kevés a fitoplankton, és ezek még kékebbek lesznek a melegebb években, mivel csökken a fitoplanktonok száma.

Mindkét szélsőséges állapotnak negatív következményei vannak. Az algavirágzás miatt elfertőződhet az ivóvíz, a túl kevés fitoplankton miatt viszont a halak alapvető tápláléka tűnik el. A kutatók szerint a színváltozás jó jelzésként szolgál arra, hogy ideje tenni a vízminőség romlása ellen.

Rovatok