Index Vakbarát Hírportál

Trump ötlete plusz 0,5 Celsius-fok felmelegedést jelent

2017. november 15., szerda 17:02

Még közelebb kerül a világ a klímakatasztrófához, ha Donald Trump ötletére kilép az Egyesült Államok a párizsi klímamegállapodásból, és 2100-ra ez közel fél Celsius-fokkal nagyobb globális felmelegedést okozna - hangzott el a bonni klímakonferencián a Yahoo News szerint.

Akkor sem áll túl jól a világ helyzete, ha az USA marad. Ha mind a 196 ország, amely aláírta az egyezményt, tartja magát a vállalásaihoz, akkor körülbelül 2,8 Celsius-fokos felmelegedés várható az iparosodás előtti időszakhoz képest. Ez pedig kevés.

A párizsi egyezménynek eredetileg az volt a célja, hogy jóval 2 Celsius-fok alatt tartsa a növekedést, sőt, inkább 1,5 Celsius-fok közelében, hogy elkerüljük a szélsőséges aszályokkal, gyilkos hőhullámokkal és romboló viharokkal járó jövőt.

Az USA részvétele nélkül 3,2 fokos felmelegedés is összejöhet

- derült ki a Climate Action Tracker (CAT) kutatócsoport jelentéséből.

Az Egyesült Államok 2015-ben vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátását a 2005-ös szinthez képest, tavaly pedig egy távlatibb stratégiával is előálltak, és ennek értelmében a század közepére 80 százalékkal a 2005 szint alá mennének.

Rovatok