Index Vakbarát Hírportál

Minden városnak van pár ellenséges olvadó gleccsere

2017. november 17., péntek 14:27

New Yorknak, Londonnak és még sok száz másik part menti városnak jó oka van félni a globális felmelegedéstől megnövekvő tengerszint miatt, mert ez lesz a klímaváltozás legpusztítóbb hatása, ám nagy szerencséjükre a NASA azt is meg tudja már mondani, hogy melyik gleccser elolvadása jelent majd veszélyt.

Az amerikai űrhivatal kutatói azt mondják, hogy például a New York melletti tengerszintet két hatalmas, északkelet- és északnyugat-grönlandi gleccser vize táplálja majd leginkább, szóval nekik ezeknek az elolvadásától kell igazán tartani.

A tengerszint nem egyenletesen emelkedik globálisan, hanem lokális ok-okozati összefüggések vannak. Ebben a gravitációs hatásnak és a Föld forgásának van kulcsfontosságú szerepe.

A londoniaknak azonban csak az északnyugati gleccser okoz majd problémákat, és bármilyen ellentmondásosnak tűnik is, ez éppen a várostól legmesszebb lévő gleccser. Ez a jelenség úgy általába véve igaz, állapították meg a NASA kutatói, és pont ebben van nagy szerepe a gravitációnak.

A jégtömeg közelében csökken a tengerszint

Reykjavik, Izland, vagy a kanadai Halifax alacsonyabb vízszinttel kell szembenézzen majd, miközben az ausztráliai Sydney fogja a legjobban megszívni az antarktiszi jégtakaró olvadását. 

Eric Larour és munkatársai a Science Advances című lapban tették közzé a kutatásokat, és azt az eszközt, amivel kiszámolható, hogy melyik városnak melyik gleccsertől kell rettegni.

Rovatok