Index Vakbarát Hírportál

Elcsábította az erő sötét oldala ezt az ősrákot

2017. december 7., csütörtök 17:34

Mai szemmel nézve meglehetősen különös formájú ősrákot írtak le német paleontológusok a Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie tudományos folyóiratban. Az őslénykutatók egy 245 millió évvel ezelőtt élt tőrfarkú rákféle fosszíliáit vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy egy idáig nem ismert ősrákfajtáról van szó.

A Vaderlimulus tricki a mai Idaho partjai közelében élt, és az újonnan kapott latin névből már bizonyára kitalálták: alakja a Star Wars filmsorozat egyik főgonoszára, Darth Vaderre emlékeztette a kutatókat. A Vaderlimulus tricki korábban nem látott, D betűre hasonlító fejpáncélt viselt, farka pedig a tőrfarkú rákokra jellemzően hosszú és hegyes volt.

A tőrfarkú rákok körülbelül 470 millió évvel ezelőtt éltek a földünket borító őstengerekben, a Vader-rák viszont náluk fiatalabb lény, a triász kor vége felé éldegélt a Pangea szuperkontinens partjainál, amikor az első szárazföldi dinoszauruszok kezdtek kialakulni. A Vaderlimulus tricki a tőrfarkú rákok sokféleségére nyújt tudományos bizonyítékot, és ez az első triász kori tőrfarkú rák, ami Észak-Amerikából előkerült.

Az élő kövületként emlegetett tőrfarkú rákok leszármazottai ma is élnek, legközelebbi rokonaik a pókok és skorpiók. Bár túléltek több földtörténeti tömeges kihalást, alkalmazkodtak az egymást követő éghajlatváltozásokhoz, az embernek köszönhetően számuk mostanra megcsappant – emlékeztet a Newsweek a hírrel kapcsolatban: mivel nem valami fürgék, könnyű zsákmánynak számítanak, ráadásul vérükből gyógyszert is készítenek, amit rosszul viselnek.

Rovatok