Index Vakbarát Hírportál

Új erszényesoroszlán-faj maradványait fedezték fel Ausztráliában

2017. december 7., csütörtök 21:11

Több mint 19 millió éve kihalt erszényesoroszlán megkövült maradványait fedezték fel Ausztráliában, írják az Új-dél-walesi Egyetem kutatói csütörtökön megjelent tanulmányukban. A kutya nagyságú, nagyjából 23 kilogrammos ragadozó Ausztrália esőerdeiben vadászott 26 millió évvel ezelőtt.

Queensland államban, a Riversleigh világörökségi ásatási helyszínen megtalált koponya-, fog- és lábcsontfosszíliákban a tudósok új, már kihalt erszényesoroszlán-fajt azonosítottak, ami a vadállatrajzairól híressé vált Peter Schouten ausztrál illusztrátorról neveztek el Wakaleo schouteninek.

A fogai szerkezetéből arra következtetnek a tudósok, hogy növényeket és állatokat egyaránt fogyaszthatott. Éles kisőrlői voltak, ami arra utal, hogy képes volt velük kisebb madarak, emlősök, békák és gyíkok húsát darabokra tépni. Azonban lehet, hogy az állatok mellett sok növényt is evett, erre a széles alapú őrlői utalnak

A felfedezéssel együtt már kilenc ősi erszényesoroszlán-fajt azonosítottak Ausztráliában. Idővel ezek az állatok egyre nagyobbra nőttek, a legkésőbb, mintegy 30 ezer éve kihalt Thylacoleo carnifex egyedei nagyjából 110-130 kilogrammosak lehettek.

Az erszényesoroszlánok az erszényesek alosztályába tartoznak, nem az oroszlán rokonai, csak éles fogaik miatt nevezte el így őket Richard Owen brit őslénykutató a 19. században.

(MTI)

Rovatok