Index Vakbarát Hírportál

Felsülhetett a titkos amerikai műholdküldetés

2018. január 9., kedd 10:59

Nem sikerült pályára állítani a Zuma (USA 280) kódnevű amerikai kémműholdat, tudta meg a Wall Street Journal két neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselőtől. A műholdat a SpaceX Falcon 9-es típusú hordozórakéta indította útnak a floridai Cape Canaveralnél lévő űrállomásról közép-európai idő szerint hétfő hajnalban.

A hírek szerint a műhold, amelyet a Northrop Grumman repülőgépgyártó és védelmi technológiával foglalkozó amerikai konszern gyártott, nem tudott elválni a hordozórakéta második fokozatától, pontosabban az arra szerelt adapterről, amit ugyancsak a Northrop Grumman gyártott. A WSJ-nak nyilatkozók szerint a műhold darabokra esett szét, és a tengerbe zuhant. A Reuters hírügynökség értesülései is ezt támasztják alá.

A terv eredetileg az volt, hogy a műholdat alacsony pályára állítják a Föld körül. A sikeres start után a Falcon-9 visszatérő egysége nyolc perccel a felbocsátás után vissza is tért a Földre, a küldetés maga is sikeresnek tűnt.

Jelenleg a következőket lehet biztosan tudni:

Az esetleges kudarcról, a Zuma státuszáról sem a Northrop-Grumman, sem a SpaceX, sem Elon Musk nem közölt semmit eddig. James Gleeson, a SpaceX szóvivője azt mondta, hogy az ilyen jellegű titkos küldetésekről nem nyilatkoznak. Ugyanezt közölte a Northrop-Grumman szóvivője is. A SpaceX szerint a Falcon 9-es hordozórakéta mindenben az elvártaknak megfelelően működött, a rakétastartokat, a műholdak mozgását követő amatőr és hivatásos csillagászok szerint nem világos, hogy sikerült-e leválnia a második fokozatról a Zumának, bizonyos adatok arra utalnak, hogy igen, és legalább egy kört megtett a föld körül. 

Mint arra a Spaceflight Now cikke felhívja a figyelmet, egy műhold pályára állása körül rengeteg technikai gond adódhat: beragadhatnak a napelemtáblák, elromolhatnak a kommunikációs eszközök, lefagyhatnak a fedélzeti számítógépek és így tovább. Mindezeket összevetve azzal, hogy részben ellentmondásosak a hírek és hogy titkos kormányzati küldetésről van szó, a Zuma körüli bizonytalanság egyelőre jó ideig megmarad.

Nyitókép: s Zuma/Falcon-9 startja vasárnap esti startja (SpaceX)

Rovatok