Index Vakbarát Hírportál

Szeretne jól aludni? Írjon részletes listát a teendőiről!

2018. január 13., szombat 23:32

Az amerikaiak nagyjából 40 százaléka küszködik alvásproblémákkal, akik évente több milliárd dollárt költenek alvássegítő eszközökre, készítményekre, kütyükre és növényekre. Pedig az alvásnak egy ideális világban nem kéne ennyire bonyolultnak lennie.

Talán nem is az. Egy kutatócsoport nemrég elvégzett kísérlete szerint az alvászavarainkon az is segíthet, ha lefekvés előtt írunk egy listát az előttünk álló feladatokról.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy jó hatással lehet az alvásra, ha lefekvés előtt kiírjuk magunkból a nyomasztó dolgokat. Úgy tűnik, van egy olyan írásterápiás módszer, ami kimondottan jó hatást ér el. A Baylor Egyetem kutatói ezt vizsgálták a tanulmányukban.

A tanulmány szerzői poliszomnográfiás alvásvizsgálattal elemeztek összesen 57, 18 és 30 év közötti önkéntest. A poliszomnográfia azért hatékony eszköz, mert nemcsak az alvással töltött időt, hanem az alváshoz kapcsolódó folyamatokat is külön-külön tudja elemezni: figyeli az agyi elektromos tevékenységet, a szemmozgást, a szívfrekvenciát, a légzés erősségét.

A kísérlet résztvevőinek öt perccel lefekvés előtt írniuk kellett egy listát. Egyeseknek az volt a feladatuk, hogy az előttük álló feladatokat listázzák; a többieknek a már teljesítetteket kellett. A kísérlet azt az eredményt hozta, hogy

akik az előttük álló feladatokról írtak, hamarabb aludtak el, mint azok, akik a már elért eredményeket listázták.

Azt is megfigyelték, hogy minél részletesebb volt a lista, annál gyorsabban aludt el az, aki írta.

A tanulmány vezető szerzője, Michael K. Scullin elmondta, hogy az alvás minőségét több dolog is befolyásolhatja, mint a szorongás vagy a depresszió. A kísérlethez fiatal, egészséges felnőtteket válogattak ki, ezért nem mondhatják biztosra, hogy a módszer működik-e inszomniásokkal is. Ugyanakkor Scullin utalt rá, hogy voltak dokumentált esetek, amikor a szélsőséges alvászavarra éppen az írásterápia valamelyik formája nyújtott megoldást.

(Discover Magazine | Journal of Experimental Psychology)

Rovatok