Index Vakbarát Hírportál

Robotok fenyegetik a gyomirtós cégeket

2018. május 24., csütörtök 09:37

A gyomirtó szerek hatalmas piacát fenyegeti a mezőgazdasági robotok újabb generációja, ami jót tesz majd a környezetnek, mert kevesebb vegyi anyagot fognak fölöslegesen kibocsátani - írja az MIT Technology Review.

Most a gyomirtás nagyjából úgy működik, hogy a gazdákodó beborítja az egész termőterületet valamilyen vegyi anyaggal, ami a gyomot elpusztítja, a terményt nem. Egyes országokban a termesztett növényeket genetikai módosítással teszik ellenállóvá a gyomirtó vegyszerrel szemben.

Az olyan robotok azonban, mint a svájci ecoRobotix, képesek szelektíven gyomot irtani. A gép úgy néz ki, mint egy négy keréken guruló napelem, kamerákkal pásztázza végig a területet, mesterséges intelligencia segít felismeni a betolakodó, haszontalan növényeket, és célzottan juttatja ki azokta a gyomirtót. 

Ezzel a huszadára lehet csökkenteni a vegyianyag-használatot.

A gyomortókra tehát ezután is szükség lesz, ám a robotikának hála nem feltétlenül kell módosítani a termények génjeit, és a természet vegyi terhelése is jelentősen csökken. Persze a vegyiüzemek is igyekeznek beszállni ebbe az új bizniszbe, nehogy a bevételük is a huszadára csökkenjen, és a robotok segítségével a felszínen tudják tartani magukat.

Rovatok