Index Vakbarát Hírportál

Még egy főzési technika, ami rákot okozhat

2015. november 9., hétfő 09:07

Megint egy tanulmány, amely azt támasztja alá, hogy nagyszüleinknek igaza volt: egy tanulmány szerint károsabb ugyanis napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni, mint vajban és zsírban. Amikor a növényi olajok felmelegednek, olyan mérgező anyagokat bocsátanak ki, amelyek rákot okoznak. Most azt ajánlják az embereknek, hogy olíva olajat, kókuszolajat vagy akár vajat vagy zsírt használjanak a sütéshez.

Éveken keresztül azt mondták, hogy a telítetlen zsírsavak egészségesebbek, mint a telített, állati eredetű zsírsavak. Szakemberek szerint azonban a növényi olajak hevítésénél olyan aldehidek szabadulnak fel, amelyek komoly betegségek kialakulásához köthetők, mint a szívroham, az időskori elbutulás vagy épp a rák.

A leicesteri De Montfort University kutatói azt állítják, hogy a növényi olajban sült fish and chips 100-200-szor annyi aldehidet tartalmaz, mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi határérték.

Millimolban számolva a tanulmány készítői kimutatták, hogy ha kókuszolajat hevítünk 30 percig fél millimol káros anyag szabadul fel, vajnál ez egy millimol, napraforgó olajnál öt millimol. Magas hőmérsékletről van szó, tehát ha hosszan sütünk ezekben az olajokban, vagyis főzés közben nem jönnek elő ezek a mérgező anyagok. Még az olyan idegrendszeri betegségnek, mint az Alzheimer-kórnak is köze van ehhez, minél tovább sütünk az olajban, annál rosszabb az embernek.

Rovatok