Index Vakbarát Hírportál

Van egy jó hírünk: nyugodtan ehet vajat

2016. július 1., péntek 16:12

Egy új tanulmány megállapította, hogy a vaj sokkal kevésbé káros az egészségre, mint korábban gondolták. Táplálkozástudományi szempontból a vaj középutas megoldás: nem annyira egészségtelen, mint a cukor, de még mindig kockázatosabb, mint az olívaolaj.

A tanulmány szerint az alacsony zsírtartalmú étrend egy tévedés miatt találták ki. A kutatáshoz kilenc tanulmány vizsgálatával elemezték ki több mint 600 000 ember adatait. Eszerint

a vajevés nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és a 2-es típusú cukorbetegség ellen még védelmet is nyújthat.

Az új megállapítás szembe megy azzal az évtizedes hagyománnyal, ami szerint a vajat azért kell kerülni, mret túl sok benne a telített zsírsav.

Szerintem a telített zsír nem káros, inkább semleges, általános. A növényi olajak, gyümölcsök és diófélék egészségesebbek a vajnál. De az alacsony zsírtartalmú pulykahús, egy péksütemény, a kukoricapehely vagy a cukros üdítők rosszabbak a vajnál is.

– mondta dr. Dariush Mozzafarian, a kutatás vezetője.

A kutatócsoport megvizsgálta az alanyok vajfogyasztási szokásait, majd ellenőrizték, hogy függ ez össze az egészségi állapotokkal. A kilenc tanulmányból négyre igaz volt, hogy azok, akik mindennap ettek vajat, azoknál 4 százalékkal csökkent a 2-es típusú diabétesz kockázata. Még nem tudják, mi ennek az oka – ahhoz további kutatásokra lesz szükség –, de feltételezik, hogy a vajban egyszeresen telítetlen zsírsavak is vannak, azok meg a vércukorszintet és az inzulinérzékenységet is javítják.

Rovatok