Index Vakbarát Hírportál

Sebtében kaparták el III. Richardot

2013. május 24., péntek 10:31

III. Richárdot nagy sietségben temették el, valószínűleg azért, mert a király holtteste három napig feküdt a forró nyári napon. Brit régészek augusztus 25-én kezdték meg a feltárási munkálatokat a leicesteri önkormányzat egy parkolójában, ahol egy középkori ferences kolostor, a Greyfriars maradványaira bukkantak. Itt találták meg azt a csontvázat, amelyet később III. Richárdként azonosítottak.

Egészen mostanáig nem sok szó esett arról, hogy milyen körülmények között találták meg a csontvázat. A régészek most elárulták a részleteket, eszerint a király sírját sietve áshatták ki, nem is volt rendesen megásott sír. Éles kontrasztban állt a többi sírral, amit a kolostorban találtak.

III. Richárd 1483-1485 között uralkodott Angliában, a bosworthi csatában ölték meg, ami a Rózsák háborúja egyik nevezetes csatája volt. A történelmi adatok szerint a király holttestét közszemlére tették Leicesterben, három napig feküdt a tűző napon, mielőtt eltemették volna a ferences kolostorban. A kolostort amúgy 1538-ban rombolták le, később nemesi kúria épült a helyén. Az 1700-as években a területet eladták és elfelejtődött, hogy nyugodott a király.

A király sírja szabálytalan alakú volt, lejtős szélekkel, Túl kicsi is volt a, 1,7 méter magas holttestnek, emiatt nem egyenesen feküdt a sírban. A feje például a sír falára volt támasztva, a testét is kicsavarták, hogy elférjen. A testet az északi falnak támasztották, valószínűleg azért, mert valaki állt a sír déli oldalán, hogy elrendezze a testet. Akárki is volt, nem törődött azzal, hogy szimmetrikusan helyezze el a holttestet.

A sietséget azzal magyarázzák, hogy három napig feküdt a test a tűző napon, így már rossz állapotban volt. A sírban nem volt koporsó, de még halotti lepel sem. A holttest kezeit azonban összekulcsolták, még az is elképzelhető, hogy összekötözték a teste előtt.

Rovatok