Index Vakbarát Hírportál

A történelmet is elsöpri a klímaváltozás

2017. november 30., csütörtök 16:56

Majdnem 14 ezer régészeti lelőhelyet és történelmi emléket önt el a tenger a klímaváltozás miatti vízszintemelkedéssel az Egyesült Államokban 2100-ig – állapította meg egy új tanulmány. A tudósok azt jósolják, hogy a tengerszint a világon átlagosan egy méterrel emelkedik meg a század végére – írja az MTI.

A PLoS One tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerzői összevetették az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl partján elterülő régészeti lelőhelyek és történelmi emlékhelyek tengerszint feletti magasságát a vízszint előrejelzett emelkedésével. "A partvidékek legrégibb településeinek emlékei évezredekkel ezelőtti időkre nyúlnak vissza, és most úgy tűnik, rengeteget elveszítünk közülük" – mondta el a Reutersnek David Anderson, a Tennessee Egyetem régészprofesszora.

Elöntheti a víz Florida 17. századi Castillo de San Marcos és Fort Matanzas nevű erődjeit, melyek az Újvilág gyarmatosító harcainak emlékét őrzik, de Marylandben, Virginiában, Észak- és Dél-Karolinában, Georgiában, Alabamában, Mississippiben és Louisianában is sok lelőhelyre és történelmi emlékhelyre várhat pusztulás. A tudósok vitát sürgetnek arról, hogy az emberi történelem mely emlékeit kellene megmenteni áthelyezéssel és dokumentálással az utókornak.

Rovatok