Index Vakbarát Hírportál

Ilyen is lehet egy pláza. Egy-két gangos pesti bérházakból is lehetne ilyet csinálni

2013.12.24. 13:15

IMG 3827

Na akkor folytatom a Dropboxom év végi takarítását, mégpedig Dublinnál, ahol abbahagytam. Ezeket a képeket annak idején azért csináltam, hogy megmutassam, ilyen is lehet egy bevásárlóközpont, ha nem akarjuk szétrombolni a városmagot és ha szeretnénk velemit kezdeni történelmi épületeinkkel.

A hagyományos gangos háztípus ugyanis elvében nagyon hasonló a bevásárlóközponthoz: középen átrium, szintenként körbe gangok, ahonnan nyílnak az egyes lakások/boltok. 

IMG 3805

Természetesen nagyon sok minden az eltérés, nem is kezdem sorolni, mennyiben mások a közlekedési, elrendezési igényei a két épülettípusnak. De hogy még sem lehetetlen, azt jól mutatja a dublini példa.

Áruházként még egyszerűbb lehet az átalakítás (ilyen lett az időközben megnyitott Il Bacio di Stile), de a Powerscourt Centre azt bizonyítja, hogy üzletközpontot is ki lehet alakítani régi épületben. Pedig ez még csak nem is egy gangos bérház, hanem egy 1771-ben épült őrgrófi lak.

IMG 3807

Értelem szerűen egy elegáns, kis látogatószámra alapozott, presztízs üzletközpont ez. Pesten akár szépen simulhatna ezen az elven egy "rompláza" a romkocsmák közé. Persze, ha lenne rá fizetőképes kereslet - mert egyelőre a hasonlónak képzelt Bálnában sem nyüzsögnek a bérlők. Talán a Várbazárból lehet még valami hasonló.

Még több képet itt találtok a különös bevásárlóközpontról.



Rovatok