Index Vakbarát Hírportál

2012 falra festett ördögei

2012. december 30., vasárnap 07:51

Szavazzon, hogy ön szerint mi volt 2012 legnagyobb ördöge, amit csak a falra festettek. Kilenc szörnyű jóslatot gyűjtöttünk, amiből egyik sem lett szerencsére valóság.

Három hónap és vége lesz az eurónak

Ezt Soros Györgyjósolta, június elején. Eltelt azóta hat hónap, de az euró még ugyanannyi országban fizetőeszköz mint volt akkor. Soros úgy vélte, ha nagyon nagy változás nem történik a zónában, akkor a piacok szétverik a közös pénzt, de úgy, hogy ősszel már késő lesz bármit is tenni.

Soros javaslatai között szerepelt a közös kötvények bevezetése, illetve Németország vagy a déli tagállamok kiválása a zónából. Egyik felé sem mozdultak tapodtat sem, és ugyan a zóna gazdasága nem hasít, de Európa még egyben van, a közös pénzével együtt.

Legfeljebb a pekingi szereplést ismételhetjük meg

Szerény várakozásokkal készültek a politikusok a londoni olimpiára. Borkai Zsolt MOB-elnök és fideszes politikus azt mondta, hogy már három arannyal is elégedett lenne, míg a szocialista Juhász Ferenc így jósolt: „Akár az is benne van, hogy minden idők legrosszabb szereplését hozzuk”. Szijjártó Péter (Fidesz) négy aranyat várt csak. Ehhez képest 8 arany, 4 ezüst és 6 bronz lett a vége.

500 forint lesz a benzin literje

„Ha a jelenlegi trendek érvényesülnek a közeljövőben is, akkor 10-12 hét múlva elérjük az 500 forintos üzemanyagárat” – jósolta januárban a holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója. A benzin tényleg drágult sokszor, és bőven túllépte a 400 forintos árat is, de 500 sosem lett. Az országos átlag december végén 404 forint a 95-ös esetében.

Iskolaköpenyben kell majd járni

Szeptemberben terjedt el, hogy az oktatási államtitkárság visszahozná a rendszerváltás előtti tanulók kötelező felsőruházati kellékét, az iskolaköpenyt. Aztán fokozatosan kiderült, hogy a kormány hivatalaiban csak gondolkoztak rajta, de komoly javaslat sem lett belőle, elvetették.

Levágják Schiff András kezét

Ettől maga az érintett zongoraművész tartott, aki önkéntes száműzetéséből mutatott rá Magyarország hitlerizálódására. Nem derült ki, hogy aggodalma mennyire volt megalapozott, mert nem jött haza, így amputálásról szó sem lehetett. Mindenesetre ezen a télen a magyar kormány úgy elhatárolódott az antiszemitizmustól, hogy csak na.

Jön a medve

Dezorientált, veszélyes barnamedve jött át Szlovákiából a Börzsönybe, adta hírül többek között az Index. A környékbeli országokban volt bőven medvetámadás az idén, de a trianoni határokon belüli, szűkebb értelemben vett Magyarországon idén se látott senkit vadon ilyen állatot.

Bojkott teszi rosszkedvűvé a foci-Eb-t

Komoly európai politikusok sora fenyegette meg Ukrajnát, hogy nem mennek majd meccset nézni a labdarúgó Európa-bajnokságra, mert koncepciósnak tűnő perben hét év börtönre ítélték Julia Timosenkot.

Ehhez képest a kijevi döntőn ott volt mindkét pályára lépő ország miniszterelnöke (Mariano Rajoy Spanyolországból és Mario Monti Olaszországból), és még a lengyel államfő, és a magyar miniszterelnök is a lelátóról figyelte a találkozót.

Kitör az iráni – izraeli háború

Évek óta minden évben felmerül e vérzivatar lehetősége, de idén talán minden korábbinál inkább beleélte magát a világ, hogy perzsák és zsidók ezrei szenvednek erőszakos halált nagyon hamar. Augusztusban ugyanis a háborús hisztériát az izraeli lapok is gerjesztették, és a lakosság gázálarcok felvásárlásába kezdett. A háború egyelőre elmaradt, és még az év végi gázai miniháborúból sem lett szárazföldi küzdelem.

Schmitt Pál nem mond le

Schmitt Pál köztársasági elnökről januárban jelent meg az első hír, hogy doktori dolgozatának az oroszlánrészét egy bolgár sporttörténész munkájából fordította. Később további részletek más munkákból átemelt oldalaknak bizonyultak. Az egyetemi vizsgálóbizottság tavaszra egy fura jelentést készített: ebből kiderült, hogy a dolgozat lényegében plágium, de a mondandót udvariasan becsomagolták. Ezen felbuzdulva a Fidesz kiállt Schmitt mellett, Schmitt pedig maga mellett, és úgy volt, hogy a lebuktatott elnök nem mond le. Aztán eltelt néhány nap, és mágis lemondott.

Mi volt az év falra festett ördöge?

  • 1118
    Összeomlik az eurózóna
  • 555
    Schmitt Pál nem mond le
  • 362
    500 Ft. lesz a benzin literje
  • 286
    Levágják Schiff kezét
  • 284
    Kitör a háború Irán és Izrael között
  • 191
    Legfeljebb 3 aranyunk lesz
  • 125
    Jön az iskolaköpeny
  • 78
    Jön a medve
  • 36
    Nem lesz politikus az Eb-döntőn

Rovatok