Index Vakbarát Hírportál

2012 leghíresebb nem híres emberei

2012. december 29., szombat 14:44

Emlékeznek még Mehmet Karcsikára vagy Fata Jánosnéra? Valami rémlik, ugye? Minden évben akadnak hozzájuk hasonlók, akik a semmiből bukkannak fel, hogy aztán néhány nap alatt mindenki megismerje a nevüket, mielőtt elmúlna a néhányszor 15 perc hírnév, ami nekik jutott. Idén is voltak Rozs Szabolcstól Tótisz Andráson át a Tulassay fivérekig olyanok, akik tavi Hummer-balesettel, buszon viccelődéssel vagy szerelmes óriásmolinóval lettek híresek, és akikről sokan már egy hónappal később sem tudták, hogy kicsodák. Melyik új sztár volt az év leghíresebb nem híres embere? Szavazzon!

Habár mint minden évben, idén is kétségtelenül híressé váltak gyilkosok (mint H. Csanád, a kulcsi mészáros vagy P. László, a kelebiai rém) és áldozatok (például Bándy Kata és Szita Bence), sőt még itt van a háborús bűnökkel vádolt Csatáry László is, az év végén mégis inkább a vidámabb történetek szereplői közül válogattunk, amikor összeállítottuk 2012 leghíresebb nem híres embereinek listáját.

A Balatonba szakadt hummeres, az óbudai diszkópápa és a kenus Rakonczay mellett az év bestsellereinek fordítója is rajta van a listán. Döntse el ön, ki volt 2012 Rozs Szabolcsa! Talán a viccelődő, kirúgott buszsofőr? Vagy a Semjén-ügy érintettje? Esetleg a Fenevad? Maga Rozs Szabolcs? Szavazzon!

1. Kalós Pál, a Balatonba szakadt hummeres

Február legabszurdabb híre volt, hogy Balatonakarattyánál két szlovák rendszámú Hummer H2 beleszakadt a befagyott Balatonba. A terepjárókban hét, negyven körüli férfi utazott. Először csak egy Hummer ment a jégre, majd miután beszakadt alatta, telefonon hívta egy szintén hummeres ismerősét, hogy mentse ki, de a másik Hummer is beszakadt. Kalós Pál, a tulajdonos már két nappal korábban kirakott egy képet a nádas mellet a jégen álló autójáról, és azt írta alá, hogy „Indulok Siófokra”, „...persze a jégen...”. A kocsi egyébként megúszta a nem meglepő balesetet.

Legutóbb két hete posztolt a Facebookra egy képet a befagyott Balatonról, ahol kommentekben tréfálkozott arról, hogy lassan érik egy újabb tavi autós kaland. Egyébként már nem sokkal a kaland után feltöltött egy képet a befagyott tóról azzal a szöveggel, hogy: „Még nagyon vastag!?! :)”

2. Sződy Ferenc, a Szigetről eltűnt amerikaifoci-edző

Sződy Ferenc nyári kalandja baljósan kezdődött, de egy nem várt fordulattal végül minden jóra fordult, ezernyi kérdést hagyva megválaszolatlanul. A Budapest Hurricanes amerikaifoci-csapat edzője augusztusban tűnt el, a Szigeten, ahol nagy erőkkel keresni kezdték. Pár nappal később egy salzburgi kórházban került elő, a pénztárcája, az iratai és a SIM-kártyája nem volt nála, a testén zúzódások voltak, és tudatmódosító szereket találtak a vérében. Sződy nem emlékezett semmire.

Ugyan az emlékei később sem tértek vissza, a barátnőjét eljegyezte, és az alompar.hu-n vezetnek blogot arról, hogy hogyan készülnek a 2013. júliusra tervezett esküvőjükre.

3. Rakonczay Gábor, a rejtélyes kenus

Sok kérdést felvetett az Atlanti-óceánon eltűnt, majd megkerült Rakonczay Gábor története. Rakonczay a világon elsőként egyedül evezte át kenuval az Atlanti-óceánt, de az átevezés közben teljesen eltűnt, és a felesége, Rakonczay Viktória másfél hónapig nem tudott róla semmit. Rakonczay végül kikötött, és a tervezett nyolcvannal ellentétben hatvan nap alatt teljesítette a távot. Kenuja, a Vitéz szintén kalandos úton került elő: felborult a viharban, ezért le kellett vágniuk, amikor Szeremley Huba borász haza akarta vontatni a vitorlásával, de nyoma veszett, később aztán megtalálták.

Rakonczay nemrég a hvg.hu-nak adott interjút, miután megnézte a szintén egy óceánon hánykolódó férfiról szóló Pi élete című filmet, és elmondta, hogy most a „a világ legkeményebb óceáni evezős versenyére ” készül, ami jövő decemberben lesz .

4. A Tulassay fivérek

Schmitt Pál plágiumbotránya instant sztárt csinált a tudományos élet Latabár testvéreiből: az addig kevesek által ismert rektor, Tulassay Tivadar mellett még szimpátiatüntetést is tartottak, miután bejelentette, hogy a botrány miatt lemond a rektori posztról. Schmitt Pál ügyének végén egy másik ügy is kipattant a Semmelweis Egyetemen. Kiderült, hogy Tulassay Tivadar testvérének, Tulassay Zsoltnak és szerzőtársának, Herszényi Lászlónak egy 2010-ben megjelent cikkét plágiumvád miatt visszavonta egy tudományos folyóirat. Vizsgálat indult, és a tényfeltáró bizottság megállapította, hogy tényleg voltak etikailag kifogásolható mondatok a cikkben, de ezekért egyedül Herszényi László felelős.

5. Rozs Szabolcs és Molnár Attila Károly, a dolgozatírók példaképei

Rozs Szabolcs az egynyári hős klasszikus példája. Két héttel azután, hogy Gyurcsány Ferenc plágiumgyanúba keveredett, és a szakdolgozata nyomtalanul eltűnt, kiderült, hogy Rozs Szabolcs, Gyurcsány első feleségének a bátyja, négy évvel a volt miniszterelnök előtt, 1980-ban ugyanolyan címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző földrajz szakán. Gyurcsány tagadott, aztán pontosított, végül azt mondta, hogy az ő bemocskolásáról van szó. Rozs Szabolcs a Hír TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy amiket Gyurcsány állított az ő dolgozatával kapcsolatban, az hazugság. Az ügyet végül lezárta az egyetem, Gyurcsány pedig azóta is nyeri a pereket, ha megrágalmazzák.

Novemberben Molnár Attila Károly azzal lett hirtelen a magyar Nikolaj Georgiev, hogy az ELTE vizsgálata bebizonyította: Semjén Zsolt plagizált, mivel nagy az átfedés a miniszterelnök-helyettes 1992-es szociológiai szakdolgozata és a konzulense, Molnár Attila Károly írásai között. Ez a történet sem ért véget úgy, hogy minden kérdésre választ kaptunk, de Molnár Attila Károly lett az ősz Rozs Szabolcsa.

6. Tótisz András, a műfordítás nagymestere

„Tótisz, azt nem-nem / Angolórára jöttem” – dúdolták ezrek, miután megtudták, hogy ki felel az év egyik legjobban fogyó könyve, a Szürke ötven árnyalata fordításáért. Miután a mester azzal, ahogy egy interjúban az őt ért vádakra (például, hogy a Kings of Leon együttest Oroszlánkirálynak fordította) reagált, kommentfolyamot és mémeket generált, és rögtön rajta röhögtek a magyar netezők.

Tótisz nemcsak műfordító, hanem T.O. Teas néven az egyik legnépszerűbb magyar krimiíró, illetve karate- és csikungmester is. 2012 biztosan az ő éve volt: E. L. James könyvének két folytatását, a Sötét ötven árnyalatát és a Szabadság ötven árnyalatát is ő fordította.

7. Jan Przasnek, az óriásmolinót állító szerelmes lengyel

Jan Przasnek, a 25 év körüli lengyel ipari alpinista szavaira akkor figyelt fel Budapest – ha nem is egyből a világ –, amikor két hatalmas, a Madách-házakat teljesen eltakaró molinó jelent meg a Károly körúti házakon. A férfi a hatalmas szerelmeslevéllel egy Gika nevű nőtől szeretett volna bocsánatot kérni. Sokan először gerillamarketingre gyanakodtak, de hamar kiderült, hogy a szerelmeslevél komoly. Przasnek gyűrűvel a zsebében várta korábbi barátnőjét, aki viszont látta az interneten a molinókról készült képet, és elkerülte a környéket, mert nem akart nevetség tárgyává válni.

8. V. László diszkópápa, az éjszakai mulatozás császára

A Hajógyári-sziget ura egy kicsit kilóg a sorból, hiszen az év jelentős része róla szólt, mégis ide illik, hiszen a teljes nevének a használatát másfél hónap után megtiltotta. Külön érdekes, hogy az elmúlt években nagyon sokan hallhattak róla és a birodalmáról szájhagyomány útján, mégis csak az idén robbant be a köztudatba, amikor júniusban magas rangú rendőrökkel együtt elfogták. A nyomozók szabálytalanságokra és sorozatos bűncselekményekre derítettek fényt, és Pintér Sándor belügyminiszter V. ügyét még Portik Tamáséval is együtt emlegette.

A bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel gyanúsított vállalkozó a napjait Kaposváron tölti előzetes letartóztatásban.

9. Bócsa Viktor, a kirúgott vidám buszsofőr

Áprilisban jelent meg több helyen a hír, hogy mivel a belső szabályzatot megszegve nyilatkozott az ATV-nek, kirúgták Bócsa Viktor buszsofőrt. Bócsa azzal lett az utasok körében ismert, hogy vezetés közben dumaszínház-stílusban szórakoztatta az utasokat, indulás előtt pedig a repülőgépeken szokásoshoz hasonló biztonsági bemutatót tartott, és az előadását zenés betétekkel is színesebbé tette, amik között volt a Final Countdowntól a Hip Hop Boys zenéjéig sokminden. A BKK meghátrált, és közölte, hogy nem bocsátotta el a buszvezetőt, de végül júniusban sorozatos szabályszegések miatt nem hosszabbítottak vele szerződést.

Bócsa augusztusban tűnt fel újra az ATV-n: kiderült, hogy elment péknek. Egy barátjával a megtakarított pénzéből nyitott egy pékséget a Dohány utcában, ahol a vevőkkel továbbra is próbált humorizálni.

10. Vígh András tudósító, a közmédia szimbóluma és mém

Rögtön az év elején, január 2-án született meg az év egyik visszatérő mémje, amikor Vígh András úgy tudósított az új alkotmány ellen az Operaház előtt tartott tüntetésről, hogy az eseményektől egy kicsit messzebb állt, így mögötte alig valaki volt látható. Azóta nem volt olyan nagyobb kormányellenes tüntetés, vagy egyszerűen csak bármilyen nagyobb érdeklődést kiváltó esemény, aminél nem csináltak viccet Vígh Andráson keresztül a közmédia szerkesztési elveiből.

Bár a hónap közepén újabb csoportos létszámleépítés kezdődött a közmédiában, úgy tudjuk, hogy Vígh András még mindig stabil munkatársa az MTVA-nak.

11. Varga Béla, aki tagadja, hogy a kuruc.info tulajdonosa

Szeptember elején az atlatszo.hu megírta, hogy egy „visszavonult a borkészítő”, a kaliforniai Healdsburg-ben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa, aki nem azonos a móri Varga Bélával. Varga meg is szólalt az ügyben: egy amerikai portálnak azt mondta, hogy nem ő a tulajdonosa a szélsőjobboldali oldalnak, a portált csak baráti szívességként jegyeztette be saját nevére. „Egy portál tulajdonlása, illetve tulajdonjoga nem ugyanazt jelenti, mint egy portál regisztrációja. Tehát ha valaki Amerikában egy domain nevet regisztrál, az nem jelenti azt, hogy ő a tulajdonosa” – magyarázta. A honlap tulajdonosait viszont nem nevezte meg, mivel „Magyarországon üldözik a weboldalt”. Arra a kérdésre, hogy tehát akkor a kuruc.info tulajdonosa vagy tulajdonosai nevében regisztráltatta-e az USA-ban a portált, Varga azt válaszolta, hogy: „Nem, nem is ismerem a tulajdonost.”

12. Fürst György közép-afrikai diplomata, a Fenevad vezetője

Ugyan Demszky Gábor az idén is hozta a kötelezőt, mégis a Centrum Parkolási Kft. volt vezérigazgatója volt a tilosban parkolás Orbán Viktorja. Amikor júniusban a BEAST-1 rendszámú mattfekete Rolls Royce Phantomjával kerékbilincset kapott, megírtuk azt is, hogy a volt szocialista terézvárosi alpolgármester korábban közép-afrikai diplomata-útlevéllel próbált meg kibújni a tilosban parkolásért járó büntetés alól. Két héttel később az Operaház előtt állt meg az Andrássy úton, majd pár nappal később egy traileren vontatták el a Fenevadat.

Fürst ellen most Magyarország legnagyobb ingatlaneladási büntetőpere zajlik, amiben hűtlen kezelésért vádat emeltek ellene. Az ügy első rendű vádlottja, Verók István volt terézvárosi polgármester szeptemberben 62 évesen meghalt.

Ki volt 2012 felfedezettje?

  • 2774
    1. Kalós Pál
  • 1286
    12. Fürst György
  • 1178
    10. Vígh András
  • 1155
    9. Bócsa Viktor
  • 990
    6. Tótisz András
  • 709
    3. Rakonczay Gábor
  • 697
    8. V. László
  • 489
    7. Jan Przasnek
  • 471
    2. Sződy Ferenc
  • 250
    4. A Tulassay fivérek
  • 208
    5. Rozs Szabolcs és Molnár Attila Károly
  • 139
    11. Varga Béla

Futottak még

Voltak olyanok is, akiket éppen csak megemlítettek a lapok, de ezek a mikrosztorik is az év hírei között szerepelhettek volna:

2012 virtuális hősei

Igazságtalanság lenne, ha szó nélkül elmennénk azok mellett, akiket sokan meggyászoltak vagy kinevettek, csak azért, mert nem emberek vagy nem léteznek. Ilyenek voltak:

Rovatok