Index Vakbarát Hírportál

Mit kell tudni a karácsonyi vásárlásnál?

2012. december 7., péntek 11:40

A karácsonyi készülődés megkezdődött: a kereskedők tapasztalatai szerint sok áruházba már december első napjaiban egyre több vásárló tér be. Az Országos Kereskedelmi Szövetség figyelmeztetett, mire érdemes figyelni.

Az üzletek nyitva tartása decemberben hosszabb a szokásosnál. Bronz, ezüst, arany vasárnap sok olyan üzlet is kinyit, ami egyébként a hét utolsó napján zárva tart. A nyitvatartás változásait kötelező kiírniuk. December 24-én (ami hétfőre esik) legkésőbb 14,00 órakor kötelező bezárni az áruházakat.

Bosszantó lehet, ha az ajándék ruha mérete rossz, a kedvenc könyvből kettő is a fa alá került, a villanyvonatból már tavaly is kapott egyet a gyerek, vagy a hajszárító színe nem tetszik. A kereskedők mindent kicserélnek az ünnepek után, ha azt még nem használták, sérülésmentes és nem veszett el a nyugtája.

Az OKSZ szerint ezért kizárólag olyan helyen érdemes ajándékot venni,ahol kérés nélkül adnak nyugtát. Az ünnepek utáni csere jogszabály alapján nem kötelező, de ennek ellenére kialakult a gyakorlata. A webes vásárlás ezalól kivétel, ott jogszabály írja elő a 8 napon belüli cserekötelezettséget. A minőségi kifogásokat, mint a jótállás, szavatosság, a jogszabályoknak megfelelően kell orvosolni (javítás, csere, árengedmény, vagy elállás a vételár visszatérítésével).

Rovatok