Index Vakbarát Hírportál

Mikulás nem ég el a légkörben

2012. december 12., szerda 18:44

A Mikulás létezésének eddigi legalaposabb tudományos cáfolata több mint egy évtizede született. Ennek lényege, hogy a Mikulás nem látogathatja meg az összes jó gyereket a világon, hogy ajándékot vigyen nekik, ugyanis ehhez olyan sebességgel kellene utaznia, hogy a szánja 3,26 ezredmásodperc alatt elégne. A történet azóta lánclevelekben és internetes fórumokon terjedt, mostanra az egész világon ismertté vált, de a fizikai törvények és a számítás mögött meghúzódó vaslogika ellenére is fennmaradt a Mikulásba vetett hit.

A tudomány azóta arra is bizonyítékot talált, hogy ez nem véletlen. Larry Silverberg, az Észak-Karolina Állami Egyetem mechanikával és repüléstudománnyal foglalkozó professzora diákjai segítségével megfejtette a Mikulás titkát. Silverberg a Mikulással kapcsolatos matematikai számítások szaktekintélyének számít, érthető hát, hogy foglalkoztatja a kérdés.

Silverberg számításai szerint a Mikulásnak mintegy 200 millió gyereket kell meglátogatnia, akik ugyanennyi négyzetmérföldnyi területen élnek. Mivel minden családban 2,67 gyerek él, ezért 75 millió otthonba kell eljutnia, amik között az átlagos távolság 1,63 mérföld, így a Télapónak összesen 122 millió mérföldet kell megtennie. Ahhoz, hogy ezt a távolságot 24 óra alatt megtegye, a Télapónak 8 180 296 kilométer per órás sebességgel kell haladnia. Silverberg szerint ez nem kivitelezhető, mert ez a fénysebesség százharmincad része, és ilyen tempóban bonyolult, ha nem lehetetlen utazni.

Silverberg és csoportja ezért egy másik megoldással állt elő, amihez az einsteini relativitáselméletet használták fel. A relativitásfelhők (relativity clouds) a relativitáselmélet fizikáján alapulnak; ha ilyeneket hoz létre, a Mikulás hónapokat biztosíthat magának, hogy kiossza az ajándékokat, miközben mi úgy érzékeljük, hogy csupán néhány perc telt el. Silverberg hipotézisének egyik kiindulópontja, hogy a Mikulás ismeretei a relativitás fizikájáról jóval meghaladhatják a miénket.

Több Mikulás is lehet

A komolytalannak hangzó érveket Danny Maruyama, a Michigan Egyetem kutató fizikusa elfogadhatónak tartja. Ha a Mikulás a fénysebességet megközelítő gyorsasággal utazhat egy repülő szánnal, valamint elfek és törpék segítik a munkáját, arra is képes lehet, hogy relativitásfelhőket hozzon létre, így öt földi perc alatt elvégezheti az ajándékozást.

Silverberg szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a Mikulás nem egymaga végzi a munkáját. A kutatócsoport kiszámította, hogy ha 750 szánnal hordják az ajándékokat, a relativitásfelhőknek köszönhetően hat mikuláshónap (vagyis huszonnégy földi óra) alatt kényelmesen kioszthatók az ajándékok, még akkor is, ha a repülő szánok csak 130 kilométert tehetnek meg óránként. Silverberg úgy látja, ez a sebesség könnyen elérhető, ha a szánok oldalára kisméretű sugárhajtóműveket szerelnek.

Rovatok