Index Vakbarát Hírportál

Szép lassan mindenhol elkezdődik a jövő

2012. december 31., hétfő 21:54

Tízezrek búcsúztatták az óévet az orosz főváros központi terein. A Manyezs téren helyi idő szerint este tízkor kezdődött a Szeretem Moszkvát című táncos-zenés, interaktív élő show-műsor. A Vörös térről a Moszkva folyóhoz vezető Vasziljevszkij lejtőn, valamint a parlament alsóháza, a Nagyszínház, a Metropol szálló, a Lubjanka tér és a Kreml körüli utcákon lezárták a forgalmat. Az orosz főváros központja szilveszter éjjelén egyetlen nagy sétálóutcává vált.

Egy friss felmérés szerint az orosz lakosság nagy része az utcán tölti a szilvesztert. Az emberek hagyományosan ezen a napon díszítik fel a fenyőfákat és ajándékozzák meg szeretteiket. A kormány rendelete szerint egészen január kilencedikéig tart a munkaszünet, így az Oroszországi Föderáció lakossága január hetedikét, az ortodox karácsony napját is otthon ünnepelheti.

Berlinben becslések szerint csaknem egymillóan vettek részt a város központjában rendezett szilveszteri mulatságon, amelyen 2012 egyik legnagyobb őrületével, a Gangnam Style-tánccal búcsúztatták az óévet. A Brandenburgi kapunál két kilométer hosszúságú szabadtéri táncteret alakítottak ki, ahol éjfél előtt egyszerre ropta a tömeg a kultikus lovacskázós táncot a dél-koreai Psy slágerére.

A Június 17. sugárúton, a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop között három színpadot állítottak fel. Összesen 260 művész lépett fel, köztük Bonnie Tyler és Loreen, a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese. A tavaszias, 10 Celsius fok körüli melegben már a kora délutáni hangpróbákra is ezrek gyűltek össze.

A csúcspont az éjféli tűzijáték, amelyen több mint hatezer rakétával festik színesre az eget Berlin felett. A zenei aláfestést a Pet Shop Boys biztosítja a Village People Go West című szerzeményének éppen húsz éve, 1993-ban megjelent feldolgozásával. A vendégek többsége valószínűleg nem berlini volt, hanem turista, akik már a szilveszter előtti napokban ellepték a német főváros központját; a berlini idegenforgalmi szövetség adatai szerint az év utolsó 10 napján több mint kétmillió turista látogatott a három és félmilliós városba.

Több államfő is elmondta már újévi beszédét, Moszkvában a munka és az egység, Pekingben a stabilitás volt ezek központjában. A pápa a Szent Péter-bazilikában esti ájtatosságon arra szólította fel a híveket, hogy „találjanak gyógyírt a mindennapok okozta elkerülhetetlen sebekre”. Részleteket itt olvashat >>

Rovatok