Index Vakbarát Hírportál

Semmi nem maradhat titokban, ami otthon történik

Okosotthon sorozat 4.

2015. december 14., hétfő 20:58

Az intelligens otthonoknál az automatizált világítás után talán a hálózatra kapcsolható kamerák a legelterjedtebbek. Ezekkel a kamerákkal megfigyelhetjük a ház vagy kert meghatározott pontját, a látottakat felvehetjük, megőrizhetjük, felhőben tárolhatjuk. Közös jellemzőjük, hogy nagyon könnyű beüzemelni ezeket, pár kattintással ráköthetjük az otthoni hálózatra, telepítjük a megfelelő alkalmazást, és már el is kezdhetünk leskelődni.

Ilyen kamerákat teszteltünk az elmúlt hetekben. Volt köztük kifejezetten babaszobákba szánt eszköz, és volt olyan, amelyet inkább biztonsági kamerának szántak. A tesztelt kamerák egy része kifejezetten dizájnos volt, de voltak ipari típusú megoldások is. A többséget csak beltérben lehet használni, és voltak olyanok is, amelyeket kültérre szántak.

Meglessük a gyereket

Kezdjük először a babakamerákkal. Valószínűleg ezek azok, amelyeket a legtöbben ismernek, mert sokan vesznek ilyen kamerákat gyerekük megszületése után. Mert ki ne szeretné meglesni titokban az alvó babát, vagy hogy mit csinál a csintalankodó gyerek alvás helyett? 

A legelső tesztkamera a Luxcam egyik modellje volt, maci formájú, adta magát, hogy a gyerekszobába tegyük. Ez egyszerűbb és kevesebbet is tud, mint nagyobb társai. Nagyjából arra képes, hogy továbbítsa azt, ami a gyerekszobában történik. Látószöge nem túl széles, így jó helyre kell tenni, ha mindent látni akarunk. Hátránya, hogy mivel aranyos maci formájú, a másfél éves gyerek állandóan levette a polcról, hogy játsszon vele (és a szájába vegye).

Az egyik legdizájnosabb kamera, amely megfordult nálam az elmúlt időszakban, a Withings Home volt. Beüzemelése egyszerű volt, kábellel csatlakoztattam a routerhez, és végignyomogattam a Settings menüben a gombokat. Miután csatlakozott a hálózatra, megkérdezte, akarom-e wifin használni. Ha igen, akkor ezt is beállítja, utána bárhova vihettem a lakásban. A gyerekszobába tettem.

Széles a látószöge, némi ügyeskedéssel sikerült mindkét gyerek ágyát befogni. Mozgásra vagy hangra azonnal üzenetet küld és néhány másodperces videóban megmutatja, mi történt, miért riasztott. Folyamatosan vette a szobában történteket. Lehetett vele fényképezni és videót felvenni. Van rajta mikrofon és hangszóró is, így meg is hallgathatjuk, mi történik a gyerekszobában, és beszélhetünk is a gyerekhez, ha a helyzet ezt kívánja. Automatikusan állítja a fényhez a képminőséget, éjszakai mód is van rajta, sötétben fekete-fehéren vesz a kamera.

Bébiőrként is működik, riaszt, ha mozgást érzékel vagy sírást hall. Ilyenkor halk zenét is be tudunk kapcsolni, és éjjeli lámpaként is működik az eszköz. Több mobilra is fel lehet telepíteni az alkalmazást, és párhuzamosan is lehet figyelni a történéseket (ugyanazzal a jelszóval persze). Tetszett, hogy az elmúlt 24 óra eseményeit time lapse-szerűen lejátssza, havi előfizetéssel pedig ezeket rögzíti is a felhőben, és bármikor visszanézhető.

Különleges szolgáltatása a Withings kamerának, hogy folyamatosan méri a levegő minőségét. Az úgynevezett illékony szerves vegyületeket érzékeli. Az illékony szerves vegyületek (voc) olyan szintetikus és természetes anyagok, amelyek a mindennapi életben használt termékek párologtatnak ki. Még szobahőmérsékleten is párolognak ilyen vegyületek, háztartási vegyszerekben, lakkokban, festékekben lehetnek ilyenek. A vegyületek befolyásolják a szoba levegőjének minőségét. Néhányan fejfájással, kimerültséggel, szédüléssel reagálnak erre, de okozhat szemirritációt, vagy akár a koncentrálóképesség csökkentését. A levegő minőségét figyelő érzékelők jeleznek, amikor ezeknek a vegyszereknek a koncentrációja eléri azt az értéket, amikor már hatással lehet az emberre. Ilyenkor érdemes szellőztetni.

A D-Link Baby Monitor nevű kamerája nem bízza a véletlenre, telepakolták mindennel, amiről úgy gondolták, hogy a szülőnek szüksége van rá. Még a kamera megjelenését is megváltoztathatjuk annak alapján, hogy kisfiút vagy kislányt figyelünk, babarózsaszín és babakék keretet adhatunk a kamerának, ha úgy tartja kedvünk.

A beüzemelés néhány kattintás, az alkalmazás végigvisz a teendőkön. Némi homokórázás után azonnal be is hozza a gyerekszoba képét. Innentől kezdve aztán bárhonnan nyomon követhetjük a gyerek mozgását, sírását, gügyögését. A kamera méri a szoba hőmérsékletét, halványan világít, és még zenét is tudunk játszani a babának, ha nyűgös, de mégsem akarunk bemenni hozzá. A nyugtatáshoz a kétirányú kommunikáció is segít, a kamerának ugyanis nem csupán mikrofonja, hanem hangszórója is van, így beszélhetünk is a gyerekhez. Látószöge valamivel kisebb, mint a Withing Home kamerájáé, de így is sikerült mindkét gyerek ágyát befogni vele. Azt nagyon tetszett, hogy be tudtam állítani, mennyire legyen érzékeny a mozgásra és a hangra. Nem kell ugyanis minden apró neszre riasztania. Ezt az érzékenységet a gyerek növekedésével változtathatjuk, egy néhány hetes babánál fontos lehet, ha a legkisebb mozgásra is felfigyel a kamera. De egy álmában sokat mozgó totyogósnál már nincs erre szükség.

Mozgásra bekapcsol

Jóval iparibb megjelenésű volt a D-Link Monitor 360 nevű kamerája, amely így kissé kilógott a szoba dizájnjából. Ugyanakkor formájának hála nem kell feltétlenül polcra tenni, simán felszerelhetjük a falra vagy akár a plafonra is. Ennek a telepítéséhez nem kell kábeles kapcsolat, a hálózatra magától kapcsolódik fel.

Nagyon kényelmessé teszi a használatot, hogy távolról is irányítható, merre forogjon (vízszintesen és horizontálisan is). Ugyanakkor kisebb a látószöge a Withings kamerájánál, de ez az előbb említett forgatás miatt egyáltalán nem jelentkezik hátrányként. Ezzel is lehet fényképeket készíteni, a szobában elhangzottakat is hallhatjuk. Előnye, hogy hozzácsatolható a D-link Smart Home rendszeréhez, és a rendszerben lévő eszközökkel bonyolultabb parancsokat is adhatunk neki. Például megadhatjuk, ha mozgást érzékel, akkor kezdjen el rögzíteni.

A Luxcam két kameráját is kipróbáltuk, az egyiket említettem a babakameráknál. A másik, a Luxcam HD Simple Cloud nagyon hasonlít a D-Link kamerájára, mind megjelenésében, mind tulajdonságaiban. Ez is felszerelhető a plafonra, és több irányba mozgatható. Felhasználóbarátabbá teszi, hogy nem a mobil kijelzőjén megjelenő nyilacskákkal, hanem az ujjainkkal mozgatható a kép.

Weben is lehet nézni a továbbküldött képet, itt rengeteg beállítás közül lehet választani, állítható az élesség, kontraszt. A beledugott SD-kártyára videókat vehetünk fel, fényképezhetünk, visszanézhetjük a korábbi felvételeket. A kamerának jelszót is megadhatunk, így tényleg csak az nézheti meg a képeket, videókat és élő felvételeket, akik erre jogosultak.

A fenti kamerák által látott képet bárhonnan elérhetjük szinte bármilyen eszközön, legyen az laptop, mobil vagy tablet. Sokszor még távolról is irányíthatjuk a kamerát, zoomolhatunk, forgathatjuk, vagy megfigyelhetjük vele, hogy melyik macska használja toalettnek az előkertünket. A kamerák riasztást küldenek, ha mozgást érzékelnek, így azonnal rá tudunk nézni akár a munkahelyünkről, hogy minden rendben van-e.

Ráadásul sokszor a kétirányú kommunikáció is lehetséges, így ha a nagyobbik gyerek például hazaér a suliból, ráköszönhetünk a távolból, és megkérdezhetjük, milyen volt a napja.

Az itt tesztelt kamerák főleg az otthon megfigyelésére szolgálnak. Nem kifejezetten biztonsági kameráknak készültek, inkább arra valók, hogy akárhonnan meg tudjuk nézni, mi történik a lakásban. Vannak olyan kamerák, amelyekkel egész megfigyelőrendszereket építhetünk ki, kül- és beltéri használatra egyaránt alkalmasak. Ilyeneket is tesztelünk a következő hetekben.

Rovatok