Index Vakbarát Hírportál

Világ betlehemei, egyesüljetek!

2015. december 12., szombat 06:59

Néhány napja Magyarország legnagyobb betlehemes gyűjteményét nyitotta meg a Néprajzi Múzeum, amely archív fotókon ismerteti a szezonális falusi népszokást, de a képeken látható tárgyak és kellékek közül több élőben is megtekinthető a múzeumban.

A tárlat nemcsak magyar, hanem olasz, francia, bajor, cseh, sőt, perui, guatemalai és mexikói betlehemeket is bemutat majd. A kiállított tárgyak közt megtalálható lesz például egy 116 éves nagykanizsai darab, valamint több harmincas évekből származó, magyaros motívumokkal díszített papírbetlehem is.

Színjáték, bábszínház, misztérium, meghittség mind együtt van jelen a betlehemben. Célunk, hogy a lehető legszélesebb képet nyújtsuk erről a különleges tárgyról, amely nemcsak az adventi időszakban érdekes, hanem azon túl is

– mondták  a tárlatról  a kurátorok, azaz Szojka Emese, Koltay Erika és Foster Hannah Daisy.

A Néprajzi Múzeum december 12-re, szombatra családi napot is szervez, amelynek keretében adventi hangulatú foglalkozásokkal és bemutatókkal várják az érdeklődőket, valamint a kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat egy bukovinai székely betlehemezést is előad majd.

Rovatok