Index Vakbarát Hírportál

Nagy karácsonyi szakácskönyv-ajánló

2017. december 21., csütörtök 11:25

Bezzegh Éva: 12 hónap

Bevallom, nekem az idei év kedvenc gasztro könyve lett Bezzegh Éva salátás könyve, a 12 hónap. Egyrészt gyönyörűen néz ki, nem csak mint könyv, de mint dizájntárgy is jó ajándék, bár szerencsére ez már nem teljesen egyedülálló a szakácskönyvek között. Ugyanilyen szép volt a Menü sorozat is - talán nem véletlen, hogy a tervező itt is ugyanaz, Laki Eszter. A saláta szerintem az egyik legnehezebb műfaj, számomra legalábbis sokkal nehezebb, és sokkal több fantáziát igényel, mint gyorsan összeütni valamit. Saláta felkiáltásra a legtöbb ember valami hervadt, zöld levélre asszociál, pedig szuper salátát készíteni szinte mindenből lehet. Bezzegh Éva könyve éppen azért csodálatos, mert több, mint 300 oldalon nincs benne semmi más, csak saláta.  Megmutatja, hogy mennyire sokszínű tud lenni ez az étel, miközben sokszor még főzni sem kell hozzá.

A másik dolog, amiért ez a könyv fantasztikus, hogy az alapanyagokat hónapokra lebontva kezeli, így nem kell elveszve kóvályogni a boltok polcai között, - ahogyan például én szoktam,- hanem konkrét alapanyagokra koncentrálhatunk. A 12 hónap nagy segítség abban, hogy mihez nyúljunk, ha egészségesen és színesen szeretnénk enni akár a téli hónapokban is. Már az elején kiderül például, hogy még egy olyan, szürke és hideg hónapban is, mint a január, rengeteg alapanyag áll rendelkezésre. Tudunk készíteni például citromos mentás csicsóka salátát, vagy mangalicakaraj salátát édesköménnyel és gránátalmával. A 12 hónap igazi, sokszor használható kézikönyv lehet, egy éveken át hasznos társ, és ezért megéri az átlagosnál jóval magasabb árát is.

Könyvesboltban nem kapható, megrendelni az Artbeet kiadótól lehet, illetve a honlapon található egy lista is a beszerzési helyekről. A könyvhöz Ruzicska Tünde készített egyedi kerámiákat, ezek szintén megrendelhetők a honlapról, így együtt a két dolog, főleg dizájn-őrülteknek különösen szép ajándék.

Artbeet kiadó, 10 500 Ft

Márk Szonja: Édes ajándékok

Talán be kell valljam, hogy nem tudok teljesen elfogulatlanul szakácskönyvekről írni, de szerencsére ez most nem is a műfaj, ahol ez feltétlenül szükséges. Én egyszerűen mindent szeretek, amit Márk Szonja csinál, az Édesem nevű cukrászdája számunkra a béke szigete, a gyerekek néha csak úgy megszólalnak, hogy menjünk el az Édesembe, és akkor felülünk a villamosra, és elmegyünk.

Márk Szonjának egyébként idén már megjelent egy könyve, a Főzz be és süss, ami a nyári szezonra kínál tök jó befőzős tippeket, és lekvárokkal készíthető süteményeket. A most megjelent Édes ajándékok nem klasszikus süteményes könyv, hanem abba próbál segítséget nyújtani, hogy ha kézzel készítenénk valami finom ajándékot karácsonyra, hogyan álljunk neki. A saját készítésű ajándék esetében én mindig megakadok a házi lekvárnál, azt ugyanis minden évben főzök jó sokat, ezzel a könyvvel azonban végre több ötletünk is lehet ennél, kérdés persze, hogy karácsony előtt ki mennyi időt tud fordítania ajándékok készítésére.

Mert ötlet az van bővel: házi granola, forró csoki por, finom csokoládék, cake pop nyalókák, csokiszalámi, de akár olyan különlegességek is, mint az avokádó trüffel vagy a házi gumimaci. Ráadásul a könyv kis alakjával külön alkalmas arra, hogy jó ajándék legyen belőle.

Book kiadó, 3990 Ft.

Bittera Dóra - Molnár B. Tamás Bűvös szakács 1.

Régi tartozást rónak le a szerzők ezzel a könyvvel, hiszen sok helyen, rengetegen elmondták már az elmúlt években, hogy az egész magyar gasztroforradalom elég nagy részben Molnár B. Tamásnak köszönhető, ő kezdte el dobálni a köveket az állóvízbe, amikor élvezetes gasztrocikkeket kezdett íni jó tíz éve, a Magyar Nemzetben. A most megjelent könyv az akkori írásokat tartalmazza összegyűjtve. Rögtön a kötet első írásából kiderül egyébként, hogyan is alakult meg a Magyar Gasztronómai Egyesület, ami aztán pontokba szedte, mi is lenne a vágyott cél elérése a hazai vendéglátásban.

Ne egy hagyományos szakácskönyvet képzeljünk el, sokkal inkább egy kultúrtörténeti munkát, ami végigvezet a gasztronómia hosszú történetén, miközben természetesen közben a témába vágó recepteket is kapunk. Akit tényleg magas szinten érdekel a nemzetközi gasztronómia és a történelem, és szeretné azt élvezetes sztorikon keresztül megismerni, annak idén nem tudok jobb ajándékot elképzelni Bittera Dóra és Moilnár B. Tamás könyvénél. Én személy szerint nagyon örülök, hogy megjelent, és a cím azt sugallja, hogy folytatás is lesz. Egyedül a borító sikerülhetett volna egy kicsit jobban, de reméljük így sem csak a rajongókhoz jut majd el a könyv.

Magyar Gasztronómiai Egyesület, 6900 Ft

Havas Dóra: Álmaim cukrászdája

Havas Dóra, azaz Lila Füge könyveit szintén mindig nagyon szívesen ajánlom, főleg azért, mert rendkívül gyakorlatiasak. A szerző pontosan tudja, milyen két iskolás gyerek mellett még főzni is, és receptjeit is ehhez igazítja. Idén ő is egy süteményes könyvvel állt elő, ami azért is jó, mert a sütés sokkal nagyobb precizitást és odafigyelést igényel, mint a főzés, ezért is jó, ha elérhető sok színvonalas könyv a témában. A sütést még mindig sokan ördöngösségnek tartják és azt gondolják, nekik nem sikerül, pedig némi gyakorlással sokkal könnyebb sikereket elérni ezen a téren, mint a főzésben. Havas Dóra szerint a sütésnél minden a jó recepteken múlik, ha nem sikerül a süti, nem mi vagyunk a hibásak, hanem a recept, és ő garantáltan olyan recepteket válogatott ebbe a könyvbe, amik működnek. 

Miközben azért akad a sütemények között néhány nagyon mutatós darab is, mint a körtés süti, vagy a brownie cheescake, ami a szerző kedvenc receptje ebből a könyvből.

Lila Füge 6990 Ft

Food Truck

Kicsit furcsán hangzik az otthon elkészíthető street food ötlete, de a mégis bevettem a válogatásba ezt a szakácskönyvet is, mert kifejezetten jó ajándék lehet azoknak, akik nem hobbiból, vagy megszállottságból főznek, hanem inkább házibulira szeretnek valami jó kaját összedobni, miközben gyakori résztvevői a fesztiváloknak.

Ha receptek terén nem is ez a legjobb könyv idén, arra mindenképp szuper, hogy bemutassa, miként alakult az elmúlt években a hazai street food helyzete, a legfontosabb és legnépszerűbb szereplőkön keresztül. Közel sem a receptek a legérdekesebbek, hanem a személyes történetek, amelyek a könyvből átjönnek, miközben jó néhány bevált bulikaját is kapunk.

Bookline 4990 Ft.

Saly Noémi: Spájz

Saly Noémi történészt mindig jó hallgatni, annyira élvezetesen mesél kedvenc városáról Budapestről, hogy mindig meg tud tőle valami újat az ember. Azt is lehetett tudni, hogy érdekli a gasztronómia, főleg a kávéházi kultúra, erről egyébként mi is forgattunk vele videót itt az Indexen.  Szakácskönyve is jelent már meg, eddig is a régi idők konyháját próbálta visszaidézni, és mostani szakácskönyve, a Spájz is ilyen. Már a borító is úgy sikerült, mintha valami régi Nők lapja évkönyvet ástam volna elő nagymamám konyhájából, a felnyithatós beépített konyhabútorból.

De ha a külcsínyt lefejtjük, akkor egy értékes könyvet kapunk, és nem is kifejezetten a nagymamák számára, hanem inkább olyanoknak lehet jó, akik a befőzéssel és savanyítással még csak most ismerkednek. Ilyenformán nem éppen karácsonyi, vagy téli szakácskönyvvel van dolgunk, máshonnan nézve azonban kifejezetten trendi, hiszen a savanyítás jelenleg a legszexibb dolog, - ezt a Bocus d'Ort megjárt Száll Tamás is elmondta már többször.

A könyv címéhez hűen tényleg arról szól, hogyan kell feltölteni télire a spájzot lekvárral, ajvárral, vagy éppen mézes padlizsánnal, miközben kedves anekdotákat is olvashatunk hozzá egy irodalomtörténésztől.

Magyar Konyha, 3300 Ft.

Rovatok