Index Vakbarát Hírportál

Ezek a legdrágább magyar lakások: Pesten vagy Budán nagyobb a luxus?

2016. május 5., csütörtök 09:27

Venne ön 500 millió forintért lakást Budapesten, vagy ennyi pénzből inkább egy kisebb palotát építtetne az agglomerációban? De mi kerül egy lakáson több száz millió forintba? Műemléképület, luxuskivitel, dunai panoráma vagy hightech hűtő-fűtő rendszer? Összegyűjtöttük a tíz legdrágább eladó lakást Budapesten, és azt is megnéztük, hogy mitől ilyen drágák.

A legtöbb lakásvásárló a 12 és 20 millió forint közötti ingatlanok iránt érdeklődik, és nem meglepő módon a legkevesebben a 100 millió forintnál drágább ingatlanokra keresnek rá az Otthontérkép adatbázisában. Érdekes azonban, hogy 100-ból 5 ember azért megnézi a százmilliós ingatlanokat is. Átlagos lakásvásárlóként nehéz elképzelni, hogy mit tudhat egy ennyire drága lakás, pedig ennek a többszöröséért is találni ingatlant Budapesten, és még csak nem is villákról van szó.

Sokat dob az áron egy Lánchídra néző terasz

Az adatbázisban szereplő 10 legdrágább lakás mindegyikének ára eléri a 300 millió forintot. Amellett, hogy a központi kerületekben helyezkednek el, többnyire a különleges kilátás különbözteti meg őket az átlagos áron kínált lakásoktól: van köztük olyan, ami a Váci utcára, az Operára, és olyan is, ami a Dunára néz.

A legdrágább lakás nem meglepő módon Budapest szívében, az V. kerületben található, és 450 millió forintba kerül. A Vörösmarty tér luxusingatlanának terasza vízpárahűtéssel van felszerelve, fan-coil hűtés-fűtést, automata fény- és viharérzékelőt is beépítettek és csúcsminőségű bútorokkal rendezték be.

A legelegánsabb társasházakban gyakran szolgálják olyan extrák a lakók igényeit, mint fitneszterem, szauna, hatalmas (tető)terasz, termálvizes medence, fallabda-pályák, 24 órás portaszolgálat és könyvtár. Több száz éves épületek lakásai is szerepelnek a listán, akad például olyan is, amely Ybl Miklós vagy Pollack Mihály tervei alapján készült még az 1800-as években, de azóta persze több műszaki és esztétikai felújításon estek át.

Mi a duplakomfort?

A százmilliós lakások hirdetéseiben gyakran találkozunk a duplakomfortos jelzővel. A „duplakomfortos” és „luxus komfortfokozatú” fogalmakat a jogszabály nem ismeri, ezek az összkomfortos fokozatba esnek. Ezeket általában a 2 vagy több fürdőhelyiséggel, esetleg csak több vécével rendelkező lakásokra használják, leginkább az ingatlanhirdetésekben.

Már nem csak a budai hegyek jelentik a luxust

Persze a drága luxusvillák még mindig a Hegyvidéken sorakoznak, a legdrágább lakások viszont Pest belvárosában vannak, főleg az V. kerületben. A belvárosban azonban nem csak a lakások kínálati ára, hanem az átlagos értékesítési négyzetméterárak is a legmagasabbak, mostanra már közel 500 ezer forint körül mozognak. Az árversenyben a főváros szívét a budai kerületek követik, ahol többen is (I., II.) 400 ezer forintos négyzetméterár körül kelnek el a lakások.

„Míg a válság kezdetén egyértelműen a budai II. és XII. kerületek számítottak Budapest legdrágább környékének, az elmúlt évek lakáspiaci fellendülése alaposan átrajzolta a mezőnyt. Miközben a budai hegyek villái között a luxusra vadászók továbbra is találhatnak több száz milliós tételeket, az egységárakat tekintve a belvárosban kell a legmélyebben a zsebébe nyúlni a lakásvásárlóknak” – mondta el Budai Ákos, a LAKÁS 2016 Kiállítás és vásár szakértője.

Na de hol vannak megfizethető lakások?

Az Otthontérkép adatai szerint a külső kerületekben a legalacsonyabbak az értékesítési árak: pl. Csepelen és Soroksáron akár jóval 10 millió forint alatt is lehet lakást találni, persze ezek leginkább kisebb, 1-2 szobás ingatlanok. A legdrágább és a legolcsóbb lokációk között nagyjából félúton a III., VII., IX., XIV., és XVI. kerületekben találni mostanában eladó lakásokat. Ezekben a városrészekben átlagosan 260 és 290 ezer forint körül mozognak a négyzetméterárak. Az ingatlanok minősége, állapota, építési anyaga azonban jelentős eltéréseket mutat, amik komolyan befolyásolják az egyes ingatlanok árait még ugyanabban az utcában is, nemhogy a város két külön kerülete között.

„Az ingatlanpiaci értékelés aranyszabálya szerint három tényező határozza meg a lakásárakat: lokáció, lokáció és lokáció. Ez természetesen Budapesten is érvényesül, egy adott ingatlan árát legalább annyira meghatározza annak környéke, valamint belvároshoz való közelsége, mint fizikai jellemzői. Aki pedig hajlandó lemondani a városközpont gyors eléréséről és az azzal járó előnyökről, az jóval kedvezőbb áron vásárolhat” – tette hozzá Budai Ákos.

Építési bumm jön: luxus- és új lakóparki lakások ezrei épülnek

A szakértők szerint 2016-ban nemcsak a lakásvásárlási, hanem a lakásépítési piac is felpörög: akár 12 ezer új lakás épülhet országosan, és ebből 4-5 ezer lakás átadása várható idén és a jövő év első felében csak Budapesten. A tervezett és most épülő projektek között is vannak luxustársasházak, mint a belvárosi Klauzál Residence és a Marina Part újabb ütemei, vagy a Cordia Thermál Zugló projekt, aminek lakásaiba termálvíz lesz bevezetve.

Nem csak luxuslakások épülnek: több ingatlanfejlesztő cég dolgozik olyan társasházi projekteken, amelyek például egyetemisták és pályakezdő fiatalok igényeit szolgálják ki, és ez az árakban is tükröződik. Ilyen lesz a Metrodom Young nevű, 257 lakásos projekt, illetve a Babér utcában épülő 129 lakásos társasház. Többek között ezekből lehet válogatni a LAKÁS 2016 kiállítás és vásáron, május 6-8. között a Millenárison, ahol a szervezők mintegy 70 kiállítóval, több ezer eladó lakással, atervezett és a most induló projektek legszélesebb kínálatával várják az érdeklődőket További információk a LAKÁS 2016 honlapján és az esemény Facebook-oldalán.

A cikket a Brand & Content készítette az Otthontérkép megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok