Index Vakbarát Hírportál

10 dolog, amire a telefonáláson kívül még jó a mobil a fesztiválokon

2017. július 6., csütörtök 07:05 | hat éve frissítve

Mindjárt pendülnek a húrok a Balaton Soundon, a nyár harmadik hónapjában ismét lesz SZIGET, és akkor még nem is említettünk olyan közbeeső fesztiválokat, mint a Művészetek Völgye, az EFOTT, a Strand, az Ördögkatlan, s még sorolhatnánk. Ha egyetlen jó tanáccsal kéne ellátnunk a fesztiválozókat, mi lenne más, mint az, hogy ne hagyják otthon a mobiljukat. Nem feltétlenül azért, hogy telefonáljanak vele, hiszen ez koncert közben pont nem jó ötlet, hanem mert a mobil egy sor olyan célra is kiválóan alkalmas, amire a legtöbben nem is gondolnának.

Okostelefonunkat egy sor applikációval varázsolhatjuk fesztiválképessé, hogy szolgáltatásai több napos bulizás közben is jól jöjjenek. Nem feltétlenül a kézenfekvő alkalmazásokra gondoltunk, mert a fesztiválprogramot, vagy épp egy jó képszerkesztőt úgyis letölti, aki használni szeretné. Nem is arra, hogy bizonyos alapadatokat érdemes elmenteni (legközelebbi hozzátartozónk elérhetőségét és vércsoportunkat másnak is elérhető módon, bankunk számát magunknak). Mire jó tehát a mobilunk egy fesztiválon a kapcsolattartáson, programtervezésen, szelfizésen és posztoláson túl?

  1. Megkönnyítheti a fesztiválra való ki- és az onnan való hazajutást. Az utazásukat tehetik hatékonyabbá a fesztiválozók a BlablaCar alkalmazással. E telekocsi szolgáltatással ugyanis nem csak költségtakarékosan juthatnak ki a fesztiválra, illetve onnan haza, hanem ismerkedhetnek is, sőt csökkenthetik az ökológiai lábnyomot, hiszen négyen ülve egy autóban jóval kevesebb az egy főre jutó széndioxid-kibocsátás, mintha valaki egyedül pöfékel az utakon. Ha az ön autójával mennek, az alkalmazás még a parkolásban is segít, a blablások a bejárathoz közel parkolhatnak a Volton, a Szigeten és a Soundon. Azért az sem rossz, ha hazafelé is fixált helye van, s nem kell a túlzsúfolt vonaton hullafáradtan zötykölődnie izzadt sorstársaival.
  2. Vásárolhatunk és böngészhetünk vele. Ha már sikeresen eljutottunk a fesztiválra, akkor kapóra jöhet a megújult Simple alkalmazás, mely kezelőfelületén új funkciókért lehet fizetni bármely bank által kibocsátott kártyával. 10 applikációja felöleli azokat a szolgáltatásokat, amelyek egy fesztiválon is hasznosak lehetnek. Ha például ételt rendelne, mert unja a fesztiválkaját, vagy ha kicsit visszavonulna egy könyvvel és egy jó regényt olvasna, esetleg taxival elugrana egy moziba – nos mindezt hipp-hopp megoldhatja ezen applikációval. A Simple mindhárom nagy mobiltelefonos operációs rendszeren – iOS, Android és Windows Phone – elérhető és az adott platform követelményeihez igazítva is telepíthető. 2016-ban a VOLT Fesztiválra 2 ezren vettek az alkalmazással jegyet, a Balaton Soundra már közel 3 ezren, a Szigeten pedig több, mint 4 ezren.
  3. Fizethetünk vele közvetlenül is. Ugyanakkor már idehaza is van lehetőség a digitalizált bankkártyán alapuló érintéses mobilfizetésre. Ennek a lényege, hogy a bankkártya „beköltözik” a mobilba, és attól kezdve a POS-terminálnál már nem a plasztiklap, hanem az okosmobil odaérintésével lehet fizetni. Az androidos mobillal való fizetést tavaly ősszel honosította meg a GránitBank eBank mobil applikációjával, de május elejétől már az MKB Banknál is elérhető, sőt! Nemrég a Simple by OTP is megjelent az okostelefonos fizetés piacán .
  4. Könnyen nyomára lehet bukkanni az elveszett tárgyaknak. A Tile és a Treasure Target okoskulcstartók segítenek megtalálni az elkallódott tárgyakat, akár pénztárcába, táskára, kulcstartóra szereljük fel azt. Az apró kütyü ingyenes alkalmazással, a Bluetooth-on keresztül kapcsolódik az okostelefonhoz. Az app használata rendkívül egyszerű: csak rá kell bökni a nyomkeresővel előzetesen ellátott tárgy ikonjára, s az rögtön csipogással jelzi, hol bukkanhatunk rá, akár a fa tövében rejtőzik, akár a sátor eldugott szegletében. A Tile weboldalán 15,5 dollárért (körülbelül 4300 forintért) rendelhetjük meg a kulcstartót, igaz, azt csak iPhone-nal és iPad-del használhatjuk. Ezért az androidos telefonra és Windows Phone-ra a Nokia hasonló nyomkövetőjét, a Treasure Target-et javasoljuk, amely kétféle méretben, több színben, mintegy 5 ezer forint értékben kapható.
  5. Megakadályozhatjuk, hogy illetéktelenek lemerítsék a bankkártyát, ha elveszítettük, vagy nem tudjuk, hol hagytuk. Ezen esetekre a Gránit Bank specifikus megoldása, a Gránit Lock a bankkártya időleges lezárását teszi lehetővé. Ez az alkalmazás úgy működik, mintha annak letöltője letiltaná a plasztikot, azzal a céllal, hogy senki se férjen hozzá. Ám, ha fizetni akar, egy kattintással feloldhatja a bankkártya-zárat és újra fizethet.
  6. Gondoskodni lehet a biztonságunkról. A fesztiválozónak érdemes letöltenie egy olyan alkalmazást is, ami a biztonságáról gondoskodik. E céllal jött létre a magyar applikáció, a Helpynet, amely Budapest II., III. és XXIII. kerületében már együttműködésben áll a helyi rendőrséggel, a fejlesztők pedig jelenleg arról tárgyalnak a Sziget és az EFOTT vezetőségével, hogy a fesztiválok idején a biztonsági szolgálat mintegy „body guard team-ként” álljon készenlétben az ezen app-et használók részére. Az angol és német nyelven is letölthető alkalmazás regisztrációja ingyenes, és egy gombnyomással (Minden OK funkció) azonnali SOS vagy egészségügyi jelzést küld a mobil a regisztráció során megadott családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek (sms vagy e-mail üzenetben) a pontos GPS pozícióval együtt. A Gyere Értem funkció pedig diszkréten jelzi, hol vagyunk éppen, és hova kérünk segítséget. A 12 ezer letöltést elért applikációt eddig jellemzően a fesztiválkorúak töltötték le. Hasonló segítséget nyújt a Watch Over Me is, amellyel azt lehet beállítani, meddig "vigyázzon ránk" az app – ez idő alatt feljegyzi a mobilunk GPS-koordinátáit, de mi magunk is hozzáadhatunk képeket vagy szöveges jegyzeteket. Ha a beállított határidő előtt nem jelezzük az alkalmazásban, hogy már biztonságban vagyunk, például elértük a sátrunkat vagy megtaláltuk a barátainkat, akkor automatikusan elküldi a koordinátáinkat és a jegyzeteinket az előre beállított telefonszámra.
  7. Az alkoholfogyasztásunkat is kontroll alatt tarthatjuk. Az iPhone-ra és androidos mobilra egyaránt letölthető R-U-Buzzed alkalmazás a testsúly, az elfogyasztott alkoholmennyiség és az azóta eltelt idő alapján kiszámolja az illető véralkoholszintjét. Hasonlót tud a magyar fejlesztésű, androidos Véralkohol Kalkulátor. Akivel pedig már megesett, hogy egy-két ital után boldog-boldogtalant felcsörgetett, esetleg néhány pohárka hatása alatt előszeretettel tárcsázza az exét, annak mindenképpen érdemes letöltenie a Drunk Lockot androidos telefonra vagy a Designated Dialert iPhone-ra -ezzel letilthatja az ilyen kellemetlen kimenő hívásokat.
  8. Fejleszthetjük az ökotudatosságunkat. Méghozzá egy, mobilra letölthető játék alkalmazással, melyet követően a telefon mozgatásával kilowattórákat termelhetnek az aktivitásban résztvevők, az előállított mennyiség pedig értékes ajándékokra váltható be. A napi győztesek egy szelfit készíthetnek magukról a fesztivál nagyszínpadán az esti koncert előtt. E játékkal az MVM az energiatudatosság fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, hiszen így a fiatalok saját kézből megtapasztalhatják, mennyire komoly erőfeszítést igényel akár csak néhány kWh előállítása is.
  9. Közvetíthetünk a fesztiválról vagy forgathatunk egy miniklipet. Ezt kínálja a Mindie alkalmazás, mely használatával a fesztivál legjobb pillanatait lehet megörökíteni, mindezt az iTunes-ból letöltött zenével aláfestve. A Periscope segítségével élőben lehet közvetíteni a legjobb pillanatokat, például annak a havernak, aki a fesztivál helyett inkább a kenutúrát választotta.
  10. Cseveghetünk Daviddel vagy teljesíthetünk a kihívásokat. A Szigeten lesz először elérhető a Viber új fesztiválos újítása, ahol a David nevű robottal lehet kommunikálni. A linken elérhető David nemcsak a bulihangulatot közvetíti, de képes válaszolni a szigetlakók leggyakrabban feltett kérdéseire is, akár a rendezvény előtt, akár azalatt. Idén először a rajongók különböző kihívásokat is teljesíthetnek a Viberen keresztül, amivel VIP élményt, valamint sok egyéb fesztiválajándékot nyerhetnek – utóbbiak csak a Viber Mission: Szitizen játék nyertes csapatai számára lesznek elérhetők. A játékban már közel 250 csapat verseng a világ minden pontjáról – főként európai országokból, de például Ausztráliából, Egyiptomból és Afganisztánból is. Az akcióra ezen az oldalon lehet jelentkezni! A zenerajongók emellett egy vadonatúj, exkluzív, ingyenes Sziget-matricacsomagot is le lehet tölteni a Viberen június végétől.
Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Mastercard megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok