Hogyan vásárol egy séf?
2018. június 13., szerda 07:10
A séfek általában maguk szerzik be az alapanyagokat, hiszen ez garantálja, hogy mindig a számukra megfelelő minőség kerüljön a konyhára. Mára ez sokat veszített a romantikájából, a legtöbben nem személyesen, hanem online szerzik be azt, amire szükségük van, és nem a piacon indul hajnalban a napjuk. Vannak azért még olyanok, akiknek fontos, hogy közvetlenül az árusoktól vásároljanak. Ilyen Németh Ádám, a Konyhafőnök korábbi győztese, akit elkísértünk a Nagycsarnokba árubeszerzésre.
Németh Ádám szerint mindenkinek érdemes piacra járnia, ő a jó minőség, az ismerős árusok miatt és azért jár a Nagycsarnokba, mert itt mindent megkap. Elsősorban a magyar, szezonális termékeket keresi, köztük a különlegességeket, mert hisz abban, hogy ezekből készíthető a legfinomabb étel. Mindenkit arra biztat, hogy vásároljon hazai termelőtől friss árut.
A bevásárlás főszereplői:
- Németh Ádám - a Konyhafőnök 2016 győztese, akit egy bemutatófőzés alkalmából kísértünk el a piacra.
- Ford Transit Custom – a több mint hat köbméteres raktér, vagy épp a praktikusan nyíló ajtó ideálissá teszik a pakoláshoz és rengeteg áru beszerzéséhez.
Németh Ádám receptje
Zsályás borjúszűz, kéksajtos fehérrépa püré, roppanós brokkoli
- A fehérrépát megtisztítjuk, felkockázzuk. Lábosba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk és puhára főzzük
- A brokkolit szeleteljük és lobogó vízben 1 percig blansírozzuk, majd jeges vízben lehűtjük
- A borjú szüzet lehártyázzuk, formázzuk. Csepp olivaolajat locsolunk rá és sóval és frissen őrölt borssal körbemaszírozzuk
- Fém nyelű, tapadásmentes serpenyőt forrósítunk, a borjúszüzet körbepirítjuk.
- Ha körbepirult, 6-8 db zsályalevelet, és 2 db megroppantott fokhagymagerezdet dobunk mellé egy evőkanál vajjal együtt. Lehúzzuk a tűzről a megolvadt fűszeres vajjal meglocsoljuk a szüzet
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A körbepirított szüzet a nyeles serpenyőben sütőbe helyezzük és kb. 8 perc alatt megsütjük. A borjúszüzet elég rózsaszínre sütni, vigyázzunk nehogy kiszárítsuk!
- Amíg sül a borjú, elkészítjük a pürét. Ehhez a fehérrépát leszűrjük, kis tejszínt öntünk rá, dobunk bele egy kis kéksajtot és egy nagy darab hideg vajjal együtt, turmixgéppel pürésítjük. Sóval, őrölt borssal, egy t.k. dijoni mustárral és szerecsendióval ízesítjük.
- Egy kis serpenyőben vajat olvasztunk, a habzó vajba dobjuk a leszűrt brokkoli szeleteket, egy csipet sót és lehúzzuk a tűzről
- Az elkészült borjúszüzet kivesszük a sütőből. Tányéron pihentetjük. A serpenyőbe amiben sült löttyintünk egy fél deci fehérbort és egy spatulával a pörzsanyagokat fellazítjuk. 1 percig forraljuk, míg besűrűsüdik, egy t.k. vajat adunk hozzá. Félrehúzzuk a tűzről. Ez lesz a mártásunk
- A fehérrépa pürét tányérra húzzuk, a felszelt borjú szüzet ráhelyezzük. A brokkoli szeleteket ráhelyezzük. A szűz melett sült fokhagymával, kéksajt darabokkal és céklalevéllel díszítjük
Rovatok