Index Vakbarát Hírportál

Ahol a patinás múlt és a modern luxus találkozik – Képeslapok Balatonfüredről

2022. augusztus 25., csütörtök 00:05

Balatonfüred a Balaton északi partjának ezerarcú fővárosa, nem véletlenül az egyik legnépszerűbb úti cél Magyarországon, és nem csak nyáron. Hangulatos parkok, prémium strandok, a 19. század pezsgő kulturális életének emlékei, műemlék épületek, galériák és magas színvonalú gasztrohelyek várják a városban pihenőket. Itt nyílt meg idén májusban a tó első ötcsillagos, 14 éven felülieket váró szállodája, a LUA Resort. Modern képeslapokkal mutatjuk be a város kihagyhatatlan helyszíneit, amelyek talán a főszezon elmúltával, ősztől tavaszig mutatják a legszebb arcukat.

Az igazi Balaton-rajongók szerint a május és a kora ősz a legjobb időszak, ha meg akarjuk ismerni a tó igazi arcát. Ilyenkor lehet tömegek nélkül, nyugodtan felfedezni a hely varázsát. Ez alól Balatonfüred sem kivétel, az a város, ahol egyszerre van jelen a reformkor és a 21. század, ahol évszázadokat utazhatunk az időben a belváros utcáin sétálva. Míg a reformkori városrészben úgy érezzük, megállt az idő, a fokozatosan megújuló városrészekben minimalista épületek, letisztult, tágas terek várnak, és egy modern, élhető város díszletei fogadnak. A településhez csatolt Balatonarács falu kanyargós utcái pedig ismét egy teljesen más világba visznek, és szinte észrevétlenül vezetnek át a Koloska-völgy túraútvonalaira.

A legjobb, ha a várost egy nagy sétával fedezzük fel. Kezdhetjük a reformkori városrészben, ahol szinte minden épületnek saját története van, szépen felújított villák és patinás lakóházak hozzák vissza a 19. század hangulatát. Itt található a különleges Kerektemplom, ami a római Pantheon mintájára épült, és Blaha Lujza egykori nyaralója is. A színésznő rajongott Balatonfüredért, és a korabeli éjszakai élet egyik meghatározó alakja volt. Itt érdemes egy kis szünetet tartani, és betérni egy pohár borra, egy könnyű vacsorára vagy egy vékony tésztás olasz pizzára a Kredencbe, vagy egy szelet süteményre a Kedves cukrászdába.

A közeli, eklektikus stílusban épült Vaszary Villa Vaszary Kolos hercegprímás nyaralója volt. A több mint egy évtizede felújított épület ma nívós kiállításoknak, irodalmi, zenés programoknak ad otthont, kertje és a kávézó terasza pedig az egyik legnyugodtabb hely, ahová egy nyári délután elmenekülhetünk a sétányok nyüzsgése elől. Szinte nincs olyan balatonfüredi turista, akinek fotóin ne szerepelnének a Vitorlás tér híres szobrai. A Halász és Révész mellett a Bujtor Istvánt ábrázoló mű (Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása) is a város egyik jelképévé vált. A szobor a színészlegenda vitorlázás iránti szenvedélyének állít emléket, és a Bujtor-filmek gyakori helyszíne, Tihany is jól látható innen.

Balatonfüredet nem a tó közelsége, hanem a gyógyhatású, szénsavas savanyúvíz-források és a kitűnő klíma tették felkapott üdülővárossá. Az orvosok által különféle szervi problémákra elrendelt ivó- és fürdőkúrák miatt már kétszáz évvel ezelőtt is számos művész, híresség és tehetős ember tette át a székhelyét nyárra a balatoni városba. Az Állami Szívkórház egykor fürdőházként működött, ma kardiológiai szakkórház és rehabilitációs központ. Innen csak pár lépés a Kiserdő nevű, ősfás park, ahol a legnagyobb kánikula idején is kellemes a klíma. A hely a reformkorban is fontos találkozóhely volt, a nyarakat itt töltő művészek, írók és politikusok itt értekeztek és szőttek nagy terveket. Itt állt a Dunántúl első kőszínháza is, az 1831-ben megnyílt Magyar Játékszín, amelynek hat megmaradt oszlopa ma is látható.

Nem maradhat ki a Balaton leghíresebb vízparti alléja, a Tagore sétány, ami a Vitorlás térről indul, és egészen az Esterházy Strandig vezet. Itt szobrok és emléktáblák között, árnyas fák alatt csodálhatjuk a Balatont és a Tihanyi-félsziget látványát. A sétány Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költőről és festőről kapta a nevét, aki 1926-ban Magyarországon járt és egy ideig a Szívkórház páciense volt. Hálából, hogy felépült, egy hársfát ültetett el, példáját pedig számos híresség, költő, tudós és politikus követte.

Pihentető kikapcsolódás

Az utóbbi években teljesen megváltoztak az utazási szokások és az igények, ma már egészen más szempontok váltak fontossá, mint akár öt, vagy tíz évvel ezelőtt. Sokan keresnek olyan kikapcsolódási lehetőségeket és helyszíneket, ahol jól megfér egymás mellett a jó értelemben vett hedonizmus és a környezettudatosság. Ma már az is teljesen természetes, hogy gyerekek nélkül, kettesben, vagy barátokkal, felnőtt társaságban szeretnénk kikapcsolódni, hiszen a minőségi idő, a minőségi pihenés mindenkinek jár.

 

A trendeket Balatonfüred diktálja a szálláshelyek terén is. A letisztultság, a fenntarthatóság, a prémium minőség és a kényelem követelményeinek tökéletesen megfelel a május közepén nyílt LUA Resort, ami a Balaton első ötcsillagos, „adults only” szolgáltatásokat kínáló luxusszállodája. Az adults only itt azt jelenti, hogy csak 14 éven felüli vendégeket fogadnak, mivel hisznek abban, hogy mindenkinek jár olyan pihenés, ahol csak magára és a társára fókuszálhat. Az öbölben épült, 78 szobás szálloda a város új kikötője mellett található, közvetlenül a vízparton, és egy egyedi, minőségi, 21. századi helyszín a felejthetetlen nyári élményekhez. A letisztult dizájn, a környezettudatosság és a luxus találkozása, a természetközeli, de mégis minden igényt kielégítő szálloda a feltöltődés új, a Balatonnál korábban nem létező szintjét kínálja a vendégeinek. A kikapcsolódást olyan helyszínek biztosítják, mint a Balaton vizére épített Sun Lounge & Champagne Terasz – a tó egyik legnagyobb lebegőstégje, ahol kényelmes napozóágyakon élvezhetjük a csodálatos panorámát –, vagy az 1000 négyzetméteres spa, ahol a legmagasabb színvonalú szolgáltatások segítségével pihenhetjük ki magunkat.  A LUA Resort ötcsillagos felnőttbarát őszi ajánlataiért látogasson el a luaresort.com weboldalra!

Ma már az Instagramon örökítjük meg a számunkra legkedvesebb helyszíneket, és pillanatok alatt megoszthatjuk az élményt szeretteinkkel. Néha mégis érdemes eljátszani a gondolattal, hogy milyen nevezetességeket választanánk ki, és mit írnánk, ha képeslapokat küldenénk haza a nyaralásról. Kiválasztottunk néhányat a város nevezetességei és képeslapra illő helyszínei közül.

A cikket a Brand & Content készítette a LUA Resort megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok