Index Vakbarát Hírportál

Tanácsok az újévre, ha most kezd sportolni

2017. január 13., péntek 07:44

Mit ajánlanak a szakértők, és hogyan biztat a két élsportoló: a fitneszmodell-világbajnok Toldi Zsuzsanna és a kézilabdázó Nagy László?

Szakértőink

Toldi Zsuzsanna fitness forma versenyző, sokszoros magyar bajnok és 2-szeres világbajnok. Egész életében sportolt valamit, kézilabdával és futással kezdte. Sport nélkül nem lenne teljes az élete, fontos számára a folyamatos kihívás. A hétköznapokban személyi edzőként dolgozik.

Nagy László, a kosárlabdázónak induló kézis 2000 és 2012 között az FC Barcelona kézilabdacsapatában játszott, most a Telecom Veszprém KC játékosa. Többször volt „Az év magyar kézilabdázója.” A magyar válogatottba a 2012-es londoni olimpián tért vissza csapatkapitányként.


Bánfai Károly,  az Avomed Pszichológiai Központ sport szakpszichológusa, klinikai szakpszichológus jelölt. 16 éves koráig versenyszerűen gózott. 21 évesen döntötte el, hogy sportpszichológus lesz. Szereti a sportolók felkészítését és a klinikai munkát is. Más célban és más időtávokon segíti a hozzá fordulókat, így a munkája változatos marad. Jelenleg pszichodrámát, családterápiát és integratív hipnoterápiát tanul, és valószínűleg sosem fogja abbahagyni a tanulást.

Turner Andrea pszichológus 20 évig versenysportolt, jelenleg a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház felnőtt pszichiátriai osztályán dolgozik mint osztályos pszichológus. Kutatási szakterülete az együttérzés és mindfulness a klinikai gyakorlatban.

Sosem késő belevágni, nagy dolognak tartom, ha valamilyen okból elkezded!”  

- biztat Nagy László kézilabdázó.

A fitneszmodell-világbajnok Toldi Zsuzsanna mértékletességet ajánl a kezdőknek. „Ha fogyni szeretnél, akkor mindenképpen olyan sportot válassz, amit szeretsz” - javasolja még. 30-40 perc, amit leállás nélkül edzéssel töltesz, máris szuper zsírégető! Vagy ott van a biciklizés, azzal egyszerre megvan az izommunka és a zsírégetés.

Ha sohasem sportoltál még, előtte azért kérdezz meg egy szakembert is az egészségi állapotodról. Sokakat az ismeretlentől való félelem vagy valamilyen tévhit tart távol a rendszeres mozgástól. Ha nálad is ez a helyzet, Turner Andrea pszichológus szerint olyan klubot vagy edzőtermet keress, ahol sorstársakkal együtt kezdheted el a fokozatos sportolást: a közös sors rendkívül motiváló hatású.

Bánfai Károly sport szakpszichológus tanácsai sportfogadalmakhoz

Képzeljünk a szemünk elé minél több helyzetet, hogy milyen lesz, ha elértük a változást. Például, milyen végigmenni a strandon kockás hassal. Figyeljünk közben az érzéseinkre! Kezdetben fontos, hogy merjünk álmodozni, hiszen ez lesz majd a tartalék motivációs patronunk.

  1. Ha képszerűen megvan, hogy mit szeretnénk, akkor dolgozzuk ki részletesen!Tegyük mérhetővé, ha lehet többféleképpen is! Ha egy jó fociszezont képzelünk el a baráti társaságban, akkor ne csak a rúgott gólok számában mérjük meg magunkat, hanem a passzaink pontosságában (százalékosan), a meccseken szerzett labdák számában, a megnyert fejpárbajokban, a labdaeladások számában stb. Aki edzőterembe menne, ne csak a fekve kinyomott maximális súllyal foglalkozzon, hanem a szériákkal, a tudatos táplálkozással, vagy éppen a pihenéssel is!
  2. Gondoljuk végig, hogy a kitűzött cél reális-e! Beszéljünk róla másokkal, a téma szakértőivel, vagy azokkal a barátainkkal, akik kritikusak, és akiktől el is fogadunk kritikát! Igazítsuk a célunkat a realitáshoz, és vizsgáljuk meg, hogy még így is elég vonzó-e számunkra!
  3. Gondoljuk végig, hogy milyen változást szeretnénk, miért is fontos nekünk az, amit el szeretnénk érni. Milyen más fogadalmak épülhetnek majd rá, ha teljesül? Hogy függ össze az életünk fontosabb területeivel?
  4. Ha már van egy pontos, mérhető és reális célunk, tudjuk, hogy ez miért fontos nekünk, akkor részletesen tervezzük meg az oda vezető utat! Milyen szakaszok lesznek? Miben lesz mérhető a változás az egyes szakaszokban? Mik lesznek a nehézségek? Hogyan fogunk megküzdeni velük? Mennyi időt és pénzt fogunk szánni a tervünk megvalósítására? Honnan fogjuk ezt előteremteni? Hol foglal majd helyet ez az idő a heti rendünkben? Mi boríthatja fel? Mit teszünk, hogy ne borítsa fel?
  5. Ha ezeket mind átgondoltuk, akkor jöhet a fogadalom.

Ez a cikk a Mitől tartjuk be és miért bukjuk el az újévi fogadalmunkat? című cikkünkhöz kapcsolódik. Ha elolvasná azt is, kattintson ide:

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Scitec Nutrition megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok