Index Vakbarát Hírportál

Pártember vagy karrierdiplomata legyen az új külügyminiszter?

2009. március 3., kedd 10:54 | aznap frissítve

Egy, az árampiacon is érdekelt karrierdiplomata, Faller Jenő; az MSZP elnökség külpolitikáért felelős tagja, Mesterházy Attila, illetve a Külügyi és határon túli magyarok bizottságának alelnöke, Szabó Vilmos. Eddig ez a három név merült fel mint lehetséges külügyminiszter. Az elődöt, Göncz Kingát pedig, most hogy megy, és az EP-listát vezeti, egyre jobban szereti a párt.

Az EP-listát vezető Göncz Kinga még két hónapig marad a Külügyminisztériumban, de már dolgozik a külügyminiszter-választó lobbi.

A miniszterelnök által április 20-án megnevezendő, május elsején hivatalba lépő új külügyminiszter kiválasztásakor két szempont játszik szerepet. Az alapkérdés: a párthoz tartozzon a következő tárcavezető, vagy a diplomáciai testülethez? Információink mindenestre arról szólnak, hogy míg a frakció pártarcot szeretne, a miniszterelnök köre inkább karrierdiplomatát.

A frakció Mesterházyt vagy Szabót akarja

A képviselőcsoportban (legalábbis egyelőre) Mesterházy Attila frakcióvezető és Szabó Vilmos neve merült fel.

Mesterházy jelenleg többek között az országos elnökség külpolitikáért felelős tagja és az első választott Magyar NATO-tisztségviselő, illetve tagja a Külügyi és határon túli magyarok bizottságának is.

Szabó 2002 nyarától a kisebbségi ügyeket felügyelő miniszterelnökségi politikai államtitkár volt, és a 2004. október 4-én hivatalba lépett kormányban is hasonló feladatkört látott el 2006 júniusáig. Most a külügyi és határon túli magyarok bizottságának alelnöke.

Mesterházy a jelek szerint a vidéki képviselők körében örvend nagyobb népszerűségnek, Szabó a fővárosiak között. Bár még két hónap van hátra a külügyminiszter megnevezésééig, a frakciótagok nagyobb része jelen pillanatban Mesterházyt választaná.

Ami viszont nem csak ebben a körben dől el, hiszen Gyurcsány Ferenc a diplomaták között is keresgél. És ebbéli szándékát erősítheti, hogy csak a kongresszus után kell befutót hirdetnie, a külügyminiszteri pozícióval a miniszterelnöknek nem kell a tisztújítás előtt vásárolnia.

Gyurcsány tartja kézben

Igaz, eddig hirdetett politikájának az felelne meg, ha a párt vezetőit a jövőben is beemelné a kormányba, márpedig a kongresszuson Mesterházy alelnöknek, Szabó pedig elnökségi tagnak aspirál.

Ráadásul a külüggyel jó PR-t lehet csinálni a kormánynak (például a szlovákokkal való kardozás mind a frakcióban, mind a lakosság körében slágertéma lenne), és egy jó külügyminiszter felhúzhatná egy picit a párt népszerűségét is.

Viszont az is igaz, hogy a külügyet hagyományosan Gyurcsány Ferenc tartja kézben, nem véletlenül nem bízta a posztot eddig sem saját akaratát jobban érvényesíteni képes pártpolitikusra.

Kapolyival együtt

A Népszabadság szerint a karrierdiplomaták közül Faller Jenő lehet esélyes a külügyminiszter posztjára. 2005 és 2008 tavasza között szófiai nagykövetként szolgált, azóta szakállamtitkárként erősíti a külügyet.

A Fidesz-kormány alatt egyébként az üzleti szférába bukott alá, és többek között cége, a Faller Consulting Kapolyi Lászlóval együtt akarta megszerezni a vértesi erőművet.

Göncz és a hozzá fűzött remények

Az is kérdéses, beváltja-e Göncz Kinga a hozzá fűzött EP-listavezetői várakozásokat. Tóth Károly szocialista képviselő szerint jó külügyminiszter volt, és biztosan jó EP-politikus is lesz, de a lista élén csak akkor mozgósíthat sikeresen, ha az MSZP helyreállítja társadalmi hitelességét, különben legyen Göncz bármilyen népszerű, és kampányoljon bármilyen keményen, nem tudja érdemben megszólítani az embereket.

Mesterházy abban bízik, hogy a volt külügyminiszter képes lesz megszólítani a bizonytalanokat. Ujhelyi István szerint pedig hamis az az állítás, hogy Göncz listavezetőségével egy szocialista politikustól vettek el egy befutó helyet, ugyanis a képviselő szerint a saját mandátumához szükséges szavazatoknál (kétszázezer) biztosan több szavazatot hoz az MSZP-nek.

Rovatok