Index Vakbarát Hírportál

Bencze: Ellentmondásosak voltak a vári demonstráció rendőri intézkedései

2009. április 21., kedd 10:53 | aznap frissítve

Az országos rendőrfőpitány jelentést kér a BRFK-tól, mert szerinte ellentmondás van az április 18-i, a Budai Várban megtartott holokauszttagadó rendezvény helyszíni és utólagos rendőri intézkedései között.

A rendezvényen elhangzott beszédek tartalma alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn nyomozást rendelt el két ember ellen, közösség elleni izgatás gyanújával. A szombati rendezvényen a helyszínt biztosító rendőrök viszont még nem láttak okot a beavatkozásra. Az eset tisztázása érdekében Bencze József r. altábornagy a BRFK vezetésétől kér jelentést.

 

Bencze utasította a biztosításban résztvevő parancsnokokat, hogy nagyobb figyelemmel kövessék a rendezvények jogszerűségét, és azok megsértése esetén azonnal intézkedjenek.

A Budai Várban szombaton szélsőjobboldali szervezetek tüntettek. A demonstráción Dósa istván, a Magyar Gárda volt főparancsnoka kijelentette: semmi nem igaz a holokausztból. A felvonuláson mintegy 60, gárdista-egyenruhát viselő személy is részt vett. A Magyar Gárda szerint a szervezet hivatalosan nem képviseltette magát.

Rovatok