Index Vakbarát Hírportál

Sólyom aláírta a vagyonadót

2009. július 7., kedd 13:45 | aznap frissítve

Nem talált kivetnivalót a vagyonadóban és az adótörvényekben Sólyom László, aki apróbb kozmetikázás után a gyes és a gyed lerövidítéséről rendelkező törvényt is aláírta.

Aláírta a vagyonadóról és a gyes-gyed lerövidítéséről szóló jogszabályokat Sólyom László köztársasági elnök. A vagyonadóról szóló javaslattal szemben korábban többen alkotmányossági kifogásokat vetettek fel, mondván sérti az egyenlő közteherviselés elvét, azonban a törvény végső változatában általánosan veti ki a vagyonadót az ingatlanokra, csupán kedvezményeket; az első ingatlannál 30 millió forintig, a második ingatlannál 15 millió forintig mentességet ad.

A gyes-gyed lerövidítését célzó jogszabályt első olvasatban Sólyom még visszaküldte a parlamentnek, ám a kozmetikázott - a kormány bölcsődeépítési ígéreteit belefoglalta a jogszabályba, ahogy azt is, hogy a közalkalmazott anyák munkába állásuk után egy évig részmunkaidőben dolgozhatnak.

A köztársasági elnök aláírta az adótörvényeket, hivatalos nevükön a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvényekről szóló törvényt is. Ennek értelmében jövőre ötmillió forintig, 2011-től pedig 15 millió forintig emelik a sávhatárt, azaz 5, illetve 15 millió forint alatt 17, afelett 32 százalékos kulccsal adóznak majd a jövedelmek.

Az üdülési csekk és a melegétkezési jegy után 25 százalékos adót kell fizetnie a munkaadónak; megadóztatják az ingatlannal rendelkező cég eladását, emelkedik a jövedéki adó, az eva adókulcsa pedig 30 százalék lesz.

Rovatok