Index Vakbarát Hírportál

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz szombaton

2009. augusztus 14., péntek 16:44 | aznap frissítve

A BRFK közleménye szerint mindent megtesznek azért, hogy kiszűrjék a rendzavarókat. Két újabb rendezvényt tiltottak meg, a Nemzeti Munkáspárt nem mehet a Tabánba.

Szombatra fokozott ellenőrzést rendelt el Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány.

Mint írták, a rendőrség személyeket igazoltathat, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, illetve azoknak a rendezvények, események helyszínére történő bevitelét megtilthatja.

A közlemény szerint a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés a békésen demonstrálókat és az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.

Szombatra "Béke mártírja" emlékmenet elnevezéssel tíz, magánszemély általi bejelentés érkezett a BRFK-ra, ezen rendezvények megtartását a rendőrség a gyülekezési törvény alapján megtiltotta. Az emlékmenetet a náci Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés szervezte volna.

A rendőrség szerdai tájékoztatása szerint egyébként augusztus 15-re 19 rendezvényt jelentettek be különböző szervezetek és magánszemélyek.

A Nemzeti Munkáspárt sem demonstrálhat

A Nemzeti Munkáspárt Tabánba bejelentett rendezvényének megtartását is megtiltották.

További három rendezvény megtartására érkezett bejelentés a rendőrséghez, egy magánszemély az 56-osok terén, egy másik magánszemély a Venyige utcában, a Nemzeti Munkáspárt pedig a Tabánban kívánt demonstrálni.

A rendőrség a törvényes határidőn belül elbírálta a bejelentéseket, és a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján megtiltotta a Venyige utcába és a Tabánba bejelentett rendezvény megtartását. A rendőrség elbírálta az 56-osok terére bejelentett rendezvényt is, de erről előbb a bejelentőt tájékoztatja, így annak tartalma egyelőre nem ismert.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.

Rovatok