Index Vakbarát Hírportál

Nem nyomoznak Laborc ellen

2009. október 5., hétfő 12:22

Bűncselekmény hiányára hivatkozva a Budapesti Katonai Ügyészség elutasította az UD Zrt feljelentését Laborc Sándor ellen. Az UD-sek szerint az NBH lemondott főigazgatója hamis váddal illette őket. Az ügyészség szerint csak akkor kellene nyomozni Laborc ellen, ha tudatosan vádolta volna hamisan magánnyomozókat.

Rendkívül gyorsan döntött a Budapesti Katonai Ügyészség arról, hogy bűncselekmény hiányában nem indítanak nyomozást Laborc Sándor ellen. Az NBH idén nyáron lemondott főigazgatóját az UD Zrt. jelentette fel, hamis vád miatt.

Laborcot eredetileg a Budapesti Nyomozó Ügyészségnél jelentették fel, onnan azonban a katonai ügyészséghez továbbították a feljelentést. Az UD vezetőinek ügyvédjéhez ugyanazon a napon érkezett meg az ügy áttételéről szóló határozat, mint az a döntés, hogy az ügyben illetékessé váló katonai ügyészség elutasítja a nyomozást. Futó Barnabás ügyvéd szerint ez a tempó törvénysértő, hiszen még arra sem volt ideje, hogy esetleg fellebbezzen az ügy áttétele miatt.

Laborc még az NBH vezetőjeként 2008-ban több rendbeli feljelentést tett az UD Zrt. ellen. A céggel kapcsolatos nyomozások nagy részét azonban bűncselekmény hiányában lezárták, a feljelentés legtöbb és legsúlyosabb pontjai alaptalannak bizonyultak. Az akkori feljelentésből nagy belpolitikai botrány lett.

A katonai ügyészség szerint Laborc csak akkor követhetett volna el bűncselekményt, ha abban úgy jelentette volna fel az UD-t, hogy biztosan közben tudta, hogy nem követtek el semmit sem. „A több évtizedes ítélkezési gyakorlat szerint nem valósul meg hamis vád, ha a nyomozás során állapítják meg, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény” - indokolta döntését az ügyészség.

A nyomozás elutasítása ellen az UD fellebbez.

Rovatok