Index Vakbarát Hírportál

Feladták a kampányfinanszírozás megreformálását a civilek

2009. november 4., szerda 13:16

Mivel a Fidesz és a KDNP saját, alkotmányjogi kérdéseket is felvető, éppen ezért komolyabb egyeztetést igénylő pártfinanszírozási javaslatot terjesztett elő a hétvégén, a kampányfinanszírozás reformjára saját javaslatot előkészítő civil szervezetek, a Transparency International és a Freedom House kivonulnak az egyeztetésekről.

A továbbiakban nem kíván részt venni a kampányfinanszírozással kapcsolatos sikertelen egyeztetésekben a Transparency International (TI) és a Freedom House (FH), jelentette be a két civilszervezet közös közleményében. A pártok reakciói miatt döntöttek így, írják, bár elsősorban azt kifogásolják, hogy a Fidesz nem reagált érdemben felvetéseikre.

A TI és az FH javaslata amúgy a pártok által beterjesztett kampányfinanszírozási javaslatok közös pontjait foglalta magában. Az SZDSZ, az MDF és az MSZP jelezte, hogy kész megszavazni a javaslatot. Mivel azonban a módosításokhoz kétharmados többség kellene, a Fidesz részvétele nélkül nincs értelme tárgyalni a kérdésről.

A Fidesz és a KDNP a hétvégén saját törvényjavaslatot mutatott be. A TI és az FH értékelése szerint az ellenzéki javaslat egyes pontjai választójogi és alkotmányossági kérdéseket vetnek fel, ezért komolyabb szakmai egyeztetést igényelnek, "mint amire a jelenlegi helyzetben lehetőség van", írják közleményükben.

A Freedom House és a Transparency International álláspontja szerint az általuk előkészített javaslat továbbra is lehetőséget kínál a kampányfinanszírozási rendszer átláthatóvá tételére.

Rovatok