Index Vakbarát Hírportál

A bíboros nem tett keresztbe a Jobbiknak

2009. december 7., hétfő 12:35 | aznap frissítve

Nem okozott fennakadást a jobbikos kettős keresztek felszentelésében, hogy Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, prímás, bíboros néhány napja jelezte: a papok ne végezzenek liturgikus szertartást politikai események díszleteként. A Jobbik hétfőn újra keresztállító eseményt rendez, a radikális mozgalmi média pedig kemény támadásokat indított Erdő Péter ellen.

A keresztállítások nem álltak le, a Jobbik hétfőn is tart ilyen rendezvényt Budafokon– közölte az Indexszel Novák Előd.

A pártszóvivő szerint a minden évben megismételt országos akció nem politikai, hanem a városmissziós jellegű, és inkább vallási tevékenységnek minősül. Ezért a katolikus papok továbbra is vállalják azt a szolgálatot, hogy megáldják az utcai kereszteket. A párt nem kapott jelzést arról, hogy Erdő Péter esztergom-budapesti érsek csütörtöki nyilatkozata bárhol befolyásolta volna hozzáállásukat. Az állam és az egyház szétválasztásában sem szabad átesni a ló túlsó oldalára – jelentette ki Novák.

Erdő Péter a püspöki konferencia decemberi ülését követő sajtótájékoztatón beszélt – pártnév említése nélkül – a Jobbik keresztjeiről. A bíboros szerint nincs szó arról, hogy katolikus papok az egyházat képviselve vesznek részt pártrendezvényeken. Erdő szerint köztéri kereszteket az egyház régen és most is állít. „Közterületeken a kereszt látványa nagyon is helyénvaló, nincs azzal semmi probléma a mi országunkban sem, de Európa-szerte sem. Viszont politikai eszközként való felhasználásával mi nem azonosulhatunk.” „A 2000-es évek elején az Apostoli Szentszék utasításokat adott ki, amelyekben szerepel az, hogy sem a szentmisét, sem más liturgikus szertartást politikai események díszleteként, járulékaként ne végezzünk. Azt hiszem, hogy ez önmagában is általános iránymutatás, amelyhez mindig vissza kell érnünk, ha ehhez hasonló helyzetek adódnak.”

A témát eredetileg az MDF vetette fel. Csapody Miklós egy hete sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy megdöbbenéssel értesült a történelmi egyházak tagjainak szerepvállalásáról a Jobbik keresztszentelésein. Erdő Péter nyilatkozatára reagálva pedig Dávid Ibolya pártelnök fejezte ki örömét, hogy a püspöki kar nem vállal közösséget egy szélsőséges párttal, és hogy elhatárolódott a Jobbik keresztállításán megjelent katolikus papoktól.

Bár a Jobbik szóvivője szerint árnyaltabban kell értelmezni Erdő Péter szavait, számos radikális médiaoldalon mégis támadások kereszttűzébe került a katolikus főpap. Egy helyen azt állítják, hogy a bíboros szemen köpte a hívő magyarokat, több fórumban pedig ismét a bíboros vélt zsidó származását hozták elő az események magyarázataként.

Az Index információi szerint a nyilatkozat nemcsak az érintett politikai körökben kavart vihart, hanem a püspöki karban, és az egyházi berkekben is. A püspökök egy része azt sérelmezte, hogy a bíboros egyeztetés nélkül nyilatkozott az ügyben.

Rovatok