Index Vakbarát Hírportál

Ivóvíz tört fel Zalakaros központjában

2010. február 5., péntek 17:11 | aznap frissítve

Alig egy héttel a rejtélyesnek tűnő természeti jelenség észlelése után kiderült, hogy nem melegvizű forrás, hanem egy eddig rejtett vízszivárgás miatt az ivóvíz tört fel Zalakaros központjától nem messze.

Szirtes Lajos, a város polgármestere elmondta: szakemberek többszöri vizsgálata után ma már tudják, mi volt az oka annak, hogy a Zrínyi utca és Jegenye sor sarkán váratlanul meleg vizű tavacska keletkezett, amelynek forrása 22 fokos hőmérsékletet mutatott.

Először a vízmű szakemberei ásták ki a helyet, műszerrel is mértek, de csőtörésnek nem találták nyomát. Ezt követően geológus és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság néhány szakembere vizsgálódott. Mintát vettek, elemeztek, de nem sikerült új forrásként azonosítani a jelenséget.

Visszajöttek a vízművesek

Utánuk azután ismét a vízműves dolgozók következtek, mert gyanússá vált, hogy a feltörő forrás viszonylag közel van a zalakarosi ivóvíz kútjához. A titokra csak ekkor derült fény: a buzgártól mintegy nyolc méterre, a földfelszín alatti vezeték két darabja közötti gumicsatlakozás eresztette ki a vizet, ami csak távolabb tört a talaj fölé. Így viszont már nem volt kétséges, hogy mitől meleg a forrás, hiszen a mintegy 200 méterrel távolabb lévő víznyerő kútból 23 fokos vizet szivattyúznak.

A furcsa vízfeltörés január végén mutatkozott először, amikor látványosan csordogálni kezdett a víz. Kora reggel, a mínusz fokokat mutató időben gőzölgött, környékén elolvadt a hó és a jég.

Rovatok