Index Vakbarát Hírportál

Lassan szárad az ország

2010. március 5., péntek 16:33 | aznap frissítve

Tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága az országban, de a Közép-Tisza vidékén néhol még mindig harmadfokú a készültség. A folyók többsége apad, a Dunán és a Dráván viszont kisebb árhullám vonul le.

Pest megyében az Ipolyon és a Zagyván észlelt árhullám levonulása után megszűnt az árvízi készültség. A belvíz elsősorban Bugyi, Dömös és Apaj környékét, illetve a szigetbecsi, a ráckevei és a szúnyogi szivattyútelepet érintette, ott másodfokú készültséget kellett elrendelni, de péntekre jelentősen, a korábbi 3100-ról 2930 hektárra csökkent az elöntött területek nagysága.

Komárom-Esztergom megyében kétszáz hektár belvízzel elöntött területet tartanak nyilván.

A közép-dunántúli vízügyi igazgatóság területén tározókba vezetik a felesleges vizet, csak néhány száz hektárt borít belvíz. Szerencsés helyzetben van a térség, mert az ország víztároló kapacitásának egyharmada itt van. A tározótavak még nem teltek meg, sőt a zámolyi szinte üres.

A nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóság területén 620 hektárt öntött el a belvíz, négy szakaszon folyik első- vagy másodfokú védekezés. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a Kis-Balaton környékén lévő belvízi öblökben jelentősen nőtt a vízszint. Kápolnáspusztán és Főnyednél egy méterrel haladta meg a belvíz szintje az úgynevezett bekapcsolási szintet, a vasútvonal és az M7-es autópálya védelme érdekében kellett elrendelni fokozott védekezést, de a belvíz belterületeket, lakóházakat nem veszélyeztet.

A Kis-Balaton térségében naponta 130 ezer köbméter vizet emelnek át a vízzel elöntött területekről. Zalavár és Zalaapáti környékén másodfokú, Keszthely és Hévíz térségében elsőfokú a belvízvédelmi készültség. Mintegy 600 hektárnyi mezőgazdasági területet van víz alatt; Keszthely és Hévíz térségében erdőket, Esztergályhorváti és Zalaapáti környékén erdőket és szántókat borított el a víz. A belvíz folyamatosan csökken, a házakat és a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat nem veszélyeztette.

A hirtelen enyhülés és a hétvégén hullott csapadék hatására kisebb árhullám vonul le a Dráván és a Dunán. A dél-dunántúli vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Dunán a mohácsi vízmércénél 523 centiméter körüli tetőzés várható szombaton. A Dráva vízszintje Drávaszabolcsnál a hét elején 220 centiméterrel tetőzött, már csak 133 centit mutat a vízmérce. Belvízvédelmi készültség a balatonlellei és a Mohács alatti kölked-bédai szakaszon van érvényben.

Szekszárd térségében 538 hektárnyi mezőgazdasági terület van belvíz alatt, és legalább ekkora az átnedvesedett földek nagysága. A belvíz elsősorban a sárközi falvak határában jelent meg, de a Dunához közeli területeket is veszélyezteti. A szekszárd-bátai főcsatorna fő torkolati zsilipjét szerdán lezárták, mivel a Duna vízszintje meghaladta a főcsatornáét. Az előrejelzések szerint az ár szombat hajnalban tetőzik Bátánál.

Az észak-magyarországi vízügyi igazgatóság területén, a Bodrog mentén mintegy 80 kilométeren van árvízvédelmi készültség, a folyó nagyon lassan apad. A Tarnán, a tarnazsadányi gátőrjárásnál továbbra is harmadfokú a készültség ott, ahol tavaly a decemberi árvíz során beszakadt egy csőzsilip.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hat körzetében a csütörtökinél 100 hektárral kisebb, 10.400 hektárnyi földet borít belvíz. A talaj felső rétege sok helyen túlnedvesedett, ez akadályozza a szántóföldi mezőgazdasági munkálatok elkezdését. A tíz belvízvédelmi szakaszból kilencen van készültség: egy helyen elsőfokú, hat szakaszon másodfokú, kettőn harmadfokú. A vízzel borított területek nagysága 41 250 hektár, ebből 16 100 hektár vetés.

A Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr szabolcsi szakaszain az árhullám már levonult. A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság elsőfokú készültséget 99, másodfokút 52 kilométeren tart fenn.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén némileg csökkent, de még mindig 42 500 hektár a belvíz borította területek nagysága, ebből 13 400 hektár vetés, 9000 hektár szántóterület. A térség négy vízgazdálkodási társulata másodfokú belvízvédelmi készültség mellett védekezik, húsz településen első-, öt településen másodfokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben.

A Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség Bucsa és Nádudvar között, pénteken, a folyó lassú apadása mellett, 345 centiméter volt a vízállás. A térségben nyolc védelmi szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség, 18 ezer hektár föld van víz alatt, ebből 4400 hektár vetés és 4100 hektár szántóföld.

Békésben mintegy kétezer hektárral, 16 905 hektárra csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Tíz védelmi szakaszból már csak kilencben van belvízi készültség. Az önkormányzatok közül Szarvas és Hunya másod-, míg Mezőtúr, Gyomaendrőd, Dévaványa, Kétegyháza és Körösladány továbbra is első fok mellett küzd az ár ellen.

Rovatok