Index Vakbarát Hírportál

Virrasztva várják a tetőzést a Dunakanyarban

2010. június 6., vasárnap 22:35

Egyelőre csak az ártéri épületeket veszélyezteti a víz a Dunakanyarban. Utakat zártak le és több helyen elterelik a forgalmat, több helyen homokzsákokkal egészítik ki a gátat. Éjszaka a Győr magasságában lévő Nagybajcsnál tetőzik a Duna, az árhullám csak ezután éri el a Dunakanyart, majd a fővárost.

Dunakanyar (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

A 11-es úton Visegrádtól északra már elérte a vízszint a főutat, a lepencei strandig lehet csak autóval eljutni, onnan Pilisszentlászló felé terelik a forgalmat.

A lezárt 11-es út

Egy család a Rám-szakadéknál kirándult, a hegyről a 11-es úton hömpölygő Dunához érkeztek. Másfél kilométert sétáltak a vízben. Azt mondták, nem olyan hideg a víz, meg lehet szokni, inkább akkor küzdöttek, amikor egyes szakaszokon combközépig ért a víz.

Visegrád

Visegrádon komoly előkészületek zajlanak, a helyiek egész éjszaka kint lesznek a gátnál. Egy IFA-val hordják a homokot a partra, az idősebbek a zsákokat készítik elő a töltéshez, a gyerekek felelősségteljesen próbálnak segíteni, a legnagyobb étteremből szendvicset vagy éppen fagyit visznek a gáton dolgozóknak.

Dunabogdány

Dunabogdánynál homokzsákokkal próbálják megakadályozni, hogy a víz elöntse a 11-es utat. A gát megerősítése este 7-kor már készen állt. A dunabogdányi pisztrángos egyébként zavartalanul működik.

Szentendre

Szentendrén még bőven a gát alatt van a Duna vízszintje, de a folyó megszokottnál sokkal szélesebb és nagyobb sodrású. A hangulat a megszokott, az emberek andalognak a parti sétányon, csak az északi rész van lezárva, ott homokzsákokkal megerősítve várja a gát a tetőzést. Polgárőrök segítik a tűzoltók munkáját, a nap 24 órájában őrzik a gátat.

Római

A Rómain a Királyok útja víz felőli oldalán már a mellékutcák közepéig ér a víz, az emberek indiánkenukkal közlekednek a vízhez közeli házak között.

Rovatok