Index Vakbarát Hírportál

Mégis előzetesben marad a Főtáv-vezér

2010. október 25., hétfő 16:14

Előzetes letartóztatásban kell maradnia Kovács Lajosnak, a Főtáv különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított vezérigazgatójának. A Fővárosi Bíróság megváltoztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi döntését, amely elengedte volna a gyanúsítottat.

A Budai Központi Kerületi Bíróság október 19-én megszüntette Kovács Lajos Főtáv-vezérigazgató előzetes letartóztatását, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el helyette, de a döntés ellen az ügyészség fellebbezett.

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság hétfőn közölte, hogy megváltoztatták a határozatot, és elrendelték Kovács előzetesének meghosszabbítását 2011. január 23-ig.

A Fővárosi Bíróság szerint tévedett az első fokú bíróság, amikor arra jutott, hogy az eljárásban már nincs szükség a legsúlyosabb kényszerintézkedés fenntartására. A Fővárosi Bíróság álláspontja szerint ugyanis még tart a teljes elkövetői kör felderítése és fennáll a veszély, hogy - a közleményben csak monogramján említett - Kovács Lajos befolyásolja a tanúkat, vagy bizonyítékokat semmisítsen meg.

Különösen az eljárás kezdeti szakaszában lehet kiemelkedő fontosságú, hogy a gyanúsított és mások közötti információáramlás a lehető legnagyobb mértékben korlátozott legyen, érvelt a Fővárosi Bíróság. A másodfokú határozat indoklása szerint a lakhelyelhagyási tilalom nem tudja sem kiküszöbölni, sem csökkenteni az eljárás meghiúsítására való törekvés veszélyét.

Kovács Lajos ügyében egy feljelentés alapján indult nyomozás, mert állítólag különösen nagy vagyoni hátránya keletkezett a Főtávnak azzal, hogy ők kötötték be egy csepeli lakóparkba a fűtési és hűtési rendszert. A Főtáv és a vezérigazgató védője szerint az ügylet kifejezetten előnyös volt a cég számára.

Rovatok