Index Vakbarát Hírportál

Kulcsár Attila nem válaszol a kérdésekre

2010. december 3., péntek 10:43 | aznap frissítve

A brókerbotrány főszereplője vallomást tett a Fővárosi Bíróságon, bírálta az eddigi eljárást, vagyoni helyzetéről nem nyilatkozik.

Megkezdte vallomástételét a sokmilliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila a megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Bíróságon. Az exbróker ugyanakkor jelezte, hogy kérdésekre nem kíván válaszolni, még személyi körülményeivel, így vagyoni helyzetével kapcsolatban sem. Korábban erről úgy nyilatkozott: vagyontalan.

Kulcsár előrebocsátotta, hogy szerinte az eddigi eljárásban "alapvető tévedések, megalapozatlanságok voltak a nem megfelelő tőkepiaci ismeretek miatt", és ő most a vallomásával segíteni szeretné a bíróságok munkáját.

Az elsőrendű vádlott hosszú, előre megírt vallomását olvasta fel, amelynek lényege: nem volt rendelkezési, utasítási, aláírási joga a vádbeli időszakban a K and H Bank brókercégénél. Pénzt nem kezelt, nem is rendelkezhetett az ügyfelek pénzével, így nem követhetett el sikkasztást. Az ő feladata csupán a kapcsolattartás és befektetési tanácsadás volt az ügyfelek részére.

Kulcsár kétórás vallomásában az eljárás dokumentumait, tanúkat idézve, érezhetően alapos felkészüléssel  bírálta a vádat, a szakértőket és az eddigi bírósági döntéseket. Az exbróker különösen élesen kritizálta a tőkepiaci szakértőt. Kulcsár szerint "megdöbbentően rossz tőkepiaci szakvéleményre épül a vád", mi több, a szakértő ellentmondásokba keveredett, maga cáfolta saját szakvéleményét, amikor szóban meghallgatták egy korábbi tárgyaláson.

Kulcsár szerint a szakértő az ügyfelek tanúvallomásaira építette szakvéleményét, nem pedig az értékpapír-tranzakciókról készült dokumentumok tényleges vizsgálatára, feltehetően azért, mert nem is értette azokat.

A vád lényege szerint Kulcsár 1998 és 2003 között rendkívül magas hozamokat ígérve off-shore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek - magánszemélyek és egyes állami vállalatok pénzét -, és ezzel sokmilliárdos kárt okozott. A vád jelenleg sikkasztás - bár a vádhatóság szokatlan módon idén, a vádemelés után fél évtizeddel lehetséges minősítésként felvetette a csalást is -, továbbá pénzmosás, orgazdaság és okirat-hamisítás.

Az összesen tizennyolc vádlott meghallgatása, illetve korábbi vallomásaik ismertetése önmagában is számos tárgyalást,  több hónapot is igénybe vehet. A bírói tanács elnöke jelezte, hogy a korábbi bizonyítást teljes terjedelmében, sőt, akár még szélesebb körben is megismétlik.

Rovatok