Index Vakbarát Hírportál

Újabb árhullámok Észak-Magyarország folyóin

2010. december 9., csütörtök 12:04

Újabb árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon, mivel az elmúlt 24 órában folytatódott az enyhe, csapadékos időjárás. Eső elsősorban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén hullott, a Bodrog szlovákiai vízgyűjtőjén 5-10, a Sajó és a Hernád vízgyűjtőjén 1-5 milliméter eső hullott.

A Tisza a felső szakaszán a lehullott csapadék hatására tovább árad, közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője csütörtökön. Csont Csaba elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a Tisza külföldi vízgyűjtőjén átlagban 30-60 milliméternyi esett, de helyenként sokkal magasabb értékek is előfordultak (például Királymezőnél 115, Alsókalocsánál 85 milliméter). A Felső-Tisza hazai területén ennél lényegesen kevesebb, 4-13 milliméter csapadékot mértek.

A folyó vízszintje a határ és Vásárosnamény között egy nap alatt majdnem két métert emelkedett. Csütörtökön reggel erre a körülbelül 90 kilométer hosszú szakaszra I. fokú készültséget rendeltek el. A felső vízgyűjtőn jelenleg is esik, a Tisza felső szakaszain akár III. fokú szintet elérő vízszintemelkedés is várható, még csütörtökön.

Tokajnál az átmeneti apadás után ismét emelkedik a vízszint. A Bodrog érkező árhullámával együtt a Tisza vízmagassága Tokajnál csütörtökön már eléri az elsőfokú készültségi szintet. Itt a következő napokban további intenzív áradás várható.

A Bodrog forrásfolyóin a lehullott csapadék hatására újabb árhullámok alakultak ki. Mellékvizein, az Ungon, az Ondaván és a Laborcon is vízszintemelkedés tapasztalható. A Bodrog vízállása Felsőbereckinél csütörtök reggel elérte a másodfokú készültségi szintet. Itt a tetőzést a hétvégére várják 710 centiméter körüli értékkel (harmadfok: 700 centiméter).

Külföldről is jön víz

A Sajó külföldi vízgyűjtőjének alsó szakaszára lehullott csapadék és a hóolvadás miatt az előre jelzettnél intenzívebb vízszintemelkedés következett be a folyón. A vízállás Sajópüspökinél szerda este elérte a másodfokú készültségi szintet, csütörtökön pedig további emelkedésre számítanak. Sajópüspökinél a folyó tetőzését napközben várják 300 centiméteres vízállással (harmadfok: 300 centiméter), Sajószentpéternél pénteken tetőzhet az ár 330 centiméteres értékkel (harmadfok: 350 centiméter).

Szintén a csapadék és a hóolvadás hatására a Bódván és mellékfolyóján, az Ida-patakon is újabb árhullámok alakultak ki. Hídvégardónál csütörtök reggel hét órakor 257 centiméteres volt a Bódva vízállása. A vízfolyás a felső szakaszon tetőzés közelében van. Szendrőnél este tetőzhet a folyó 220 centiméteres vízszinttel.

A Hernád vízgyűjtő területén jelentős csapadékmennyiség nem hullott. A hazai folyószakaszon készültségi szint alatti vízállások várhatók.

A Tarna szerdán napközben tetőzött Tarnaméránál 331 centiméteres vízállással (másodfok: 330 centiméter). A vízfolyás Tarnaméráig apad. Tarnaörsnél a betorkolló kisvízfolyásokon érkező hozamok miatt ingadozó a vízállás, tartósan 375-380 centiméter közötti vízszintek alakultak ki az elmúlt napon. A Tarnaörs alatti szakaszon további lassú áradás várható.

A Ronyva és mellékvize, a Bózsva is tetőzött szerdán. Mindkét vízfolyás hazai szakasza már apad. A Takta vízállása szerdán napközben 307 centiméterrel tetőzött (harmadfok: 300 centiméter), a vízszint 15 centit apadt csütörtök reggelig. A vízfolyáson további lassú apadás tapasztalható.

Útlezárások, védekezés

A Sajó áradása miatt csütörtök reggel lezárták a 26-os számú fő utat Sajókazával összekötő bekötő utat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Tardona patak áradása miatt a Tardona és Dédestapolcsány közötti út egy három kilométer hosszú szakasza járhatatlan, míg Gibárt és Abaújkér között rézsűcsúszás miatt zárták le a fél útpályát.

Elöntötte a Bódva árhulláma a Borsod megyei Tornaszentandrás felé vezető utat, így a faluba és az utána következő zsáktelepülésre, Tornabarakonyba csak traktorral vagy magasabb járművel lehet eljutni. A 30-40 centiméteres vízátfolyás mintegy kétszáz méteren hömpölyög át az úton Komjáti után, a Bódvalenke és a Tornaszentandrásra vezető szakasz kereszteződésében.

Krajnyák Dénes (független) tornaszentandrási polgármester azt mondta: csütörtök reggel már jelezte a problémát a közútkezelő társaságnak. A gyerekek reggel még elmentek Bódvaszilasra és Szögligetre iskolába, és a tej, a kenyér is megérkezett, de délután már bonyolultabb lesz a hazajutás. A Bódva áradata idén már hetedszer zárja el a településre vezető utat, erre a helyzetre megoldást kell találni - közölte. Mivel a magasabb járművek áthajtanak a vízátfolyáson, mint korábban, most is cölöpökkel jelölik meg az út vonalát.

Három házat veszélyeztet közvetlenül a Bódva áradása a Borsod megyei Szendrőben, ahol csütörtök reggel óta homokzsákokkal és szivattyúkkal védekeznek. Mezőgazdasági területeket már korábban is elöntött az árhullám, amely Szendrőben már házakat is veszélyeztet. A Bódva a legutóbb tavasszal, illetve kora nyáron árasztotta el a völgyet, több települést is veszélyeztetve.

Szaniszló János, Szendrő független polgármestere csütörtökön azt mondta: reggel 6 órakor rendelték el a figyelőszolgálatot a folyó mentén, 8 óra óta pedig már két szivattyúval emelik vissza a vizet a folyómederbe, s homokzsákokkal is védekeznek. A megyei katasztrófavédelemtől további két szivattyút várnak, így négy eszközzel védekezhetnek majd.

Rovatok