Index Vakbarát Hírportál

Politikusokra vallana Földesi-Szabó László

2010. december 27., hétfő 08:37 | aznap frissítve

Az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány hét évre elítélt, és a bíróságról a múlt héten az ítélethirdetés előtt lelépett elnöke azzal fenyegetőzik, hogy mindent kitálal. A Blikk szerint több ismert politikus pénzügyi kapcsolatban állt a csempészetért és sikkasztásért perbe fogott alapítvánnyal. Földesi-Szabót Svájcban, Izraelben és Thaiföldön keresik.

A Blikk úgy tudja, az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány hét évre elítélt elnöke nyilvánosságra hoz mindent, amiről a bíróságon titoktartási kötelezettsége miatt nem beszélt. Esetleges vallomása több ismert politikust is bajba sodorhat, akik pénzügyi kapcsolatban álltak az alapítvánnyal.

"Én személy szerint tudok néhány olyan magas beosztású emberről,  akiket kellemetlenül érinthetne ügyfelem azon vallomása, amelyet a titoktartási kötelezettsége alól való feloldása után tett volna. Nem tudni miért, hiába kérvényeztük, a bíró még csak kísérletet sem tett arra, hogy az NBH a teljes felderítés érdekében feloldja a titoktartást – nyilatkozta a lapnak Földesi-Szabó László ügyvédje, Berényi András.

A volt rendőrtiszt Földesi-Szabót a Blikk szerint három országban keresik. Svájcban üzlettársa apjának ottani érdekeltségei miatt. Thaiföldön azért, mert az alapítvány által törvényellenesen importált élelmiszereket ott szerezték be és komoly ismeretségi hálót építettek ki. Izraelben pedig üzlettársa bújkált korábban fél évig.

A Blikknek egy az ügyet ismerő rendőrtiszt azt mondta, hogy ha Földesi-Szabó beszél, nem csak a hatóságok fogják keresni.

Az Egymásért Egy-másért Kiemelten Közhasznú Alapítvány ellen a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága indított nyomozást 2007-ben. A gyanú szerint az alapítvány vezetői mintegy 1,2 milliárd forintnyi áfa- és vámcsalást követtek el.

 A kuratóriumban szerepet vállalt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik volt főosztályvezetője és az alapítvány szintén ex-NBH-s jogtanácsosa – ellenük nem indult büntetőeljárás. A sajtóban ezért elterjedt a gyanú, hogy a VPOP a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik fedőszervét buktatta meg.

Rovatok