Index Vakbarát Hírportál

Fidesz-hegemónia Debrecenben

2010. szeptember 28., kedd 22:43 | tizenhárom éve frissítve

Kósa Lajos negyedszerre lett a cívisváros polgármestere, a Fidesz ellenfelei csak kompenzációs listán tudtak mandátumot szerezni a városi közgyűlésben. A kormánypártok jelöltjei taroltak Hajdú-Bihar megyében is, a tízezer lakosúnál nagyobb városok közül utolsó bástyáját, Hajdúnánást is elvesztette az MSZP.

Ma már hihetetlennek tűnhet, de egykor még SZDSZ-es polgármestere is volt Debrecennek: a várost máig vezető Kósa Lajos 1998-ban a várost az előző nyolc évben a liberális párt politikusaként vezető Hevessy Józsefet váltotta. Kósának a városi közgyűlésben kényelmes többsége van, utoljára 1998-ban fordult elő, hogy nem minden egyéni képviselői mandátumot fideszes jelölt szerzett meg, akkor is csak egyetlen helyen futott be MSZP-s induló.

A helyzet a mostani választások után sem változott: a 2006-ban 73,9 százalékos eredménnyel győztes Kósa most 67,18 százalékos támogatottsággal lett polgármester, és az egyéni választókerületek mindegyikét fideszes jelölt szerezte meg. A 24 egyéni mandátumért egyébként 132-en indultak – csak hárman függetlenként –, a kompenzációs listákról három képviselőt juttatott be a városházára az MSZP, négyet a Jobbik, és további hármat helyi szervezetek.

A megyei közgyűlésbe az előző választáson 23 képviselőt küldött a Fidesz, ami 57 százalékos többséget jelentett, az MSZP-nek, az SZDSZ-nek, az MDF-nek és a Hajdúvárosok Szövetségének volt még megyei képviselője (2002-ben még a szocialisták voltak többségben). A mostani választáson a négy parlamenti párt állított megyei listát, közülük a Fidesz tizenhat, a Jobbik öt, az MSZP négy mandátumot szerzett.

A megye jelentősebb városai közül Hajdúszoboszló kivételével már 2006-ban is mindenhol a fideszes – vagy a párt által is támogatott többpárti – jelölt nyert, és a tavaszi választások eredményének ismeretében nem meglepő, hogy ez a helyzet most sem változott. A tízezer lakosúnál nagyobb városok közül 2006-ban csak Hajdúnánáson nyert MSZP-s, Éles András. Ő most is indult a fideszes Szolláth Tibor ellen, de idén ő is elbukta a választást.

A megyében a 82 polgármesteri székért 252 jelölt indult, a legtöbben, heten, Zsákán. Egyéni képviselői helyért csaknem kétezren szálltak harcba, a tízezer fősnél kisebb települések közül a legtöbb jelölt (41) Vámospércsen volt.

Rovatok