Index Vakbarát Hírportál

Újraszámolják a váci polgármesteri szavazatokat

2010. október 4., hétfő 16:26

Bóth János, Vác eddigi MSZP-s polgármestere a szavazatok újraszámlálását kérte az Országos Választási Bizottságtól, mert csupán 127 szavazattal maradt le a nyertes - független - Fördős Attilától a polgármesteri megmérettetésen. Bóth és a harmadik helyezett fideszes Pető Tibor között csupán huszonnyolc szavazat döntött. Pikáns, hogy a kétszeres evezős világbajnok, fideszes Petőt a párt koalíciós társa, a KDNP által támogatott Fördős győzte le.

Hétfő délelőtt még a harmadik helyre befutó fideszes Pető Tibor fontolgatta a polgármesterjelöltekre Vácott leadott szavazatok újraszámlálását. Erről délelőtt tájékoztatta az MTI-t, de aztán végül az eddigi városvezető Bóth János megelőzte.

A szocialista jelölt hétfő délután az Indexnek azt mondta, végül nem várta meg Pető Tibor döntését, és beadta az újraszámlálásra vonatkozó kérvényt a választási bizottsághoz.

Bóth szerint az igen alacsony részvétel és a váci baloldal letargiája miatt vesztette el városvezetői posztját. „Egyszerűen nem mentek el szavazni” – mondta az Indexnek.

A nem hivatalos végeredmény szerint 4255 szavazattal (32,54 százalék) Fördős Attila független jelölt győzött, akit a KDNP és a Nemzeti Fórum támogatott. A volt városvezető, az MSZP színeiben indult Bóth János, aki 4128 szavazatot kapott (31, 56 százalék), a második helyre szorult, míg a harmadik helyen a Fidesz jelöltje, Pető Tibor végzett 4100 vokssal (31, 35 százalék). A négy induló közül a leggyengébben Schenk Lajos, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület polgármesterjelöltje szerepelt. Ő mindössze 595 szavazatot kapott, ami 4, 55 százaléknak felel meg.

A szavazatok újraszámolását kérte az egyik jelölt a Tolna megyei Sióagárdon is, jelentette az MTI.  Az újraszámlálást Say István (független) jelölt kérte, aki 226 voksot kapott a vasárnapi választáson, és egy szavazattal maradt alul a falu eddigi vezetőjével, Háry Jánossal (Fidesz-KDNP) szemben.

Rovatok