Index Vakbarát Hírportál

Papcsák lesz Zugló polgármestere

2010. szeptember 28., kedd 22:45

A Fidesz országgyűlési képviselője, az elszámoltatási kormánybiztos lesz a polgármester a XIV. kerületben. A mostani polgármester, a liberális Weinek Leonárd nem indult, a szocialista rivális Pelyva György nem tudta megszorongatni Papcsákot. Az önkormányzatban stabil a Fidesz többség.

Zugló is a Fideszé. Papcsák Ferenc simán verte a szocialista Pelyva Györgyöt. Előbbi közel 52 százalékkal végzett az élen, a második Pelyva 25,35 százalékot kapott. Janicsák István László a ZÉK Egyesület jelöltje majdnem 12 százalékot szerzett, az LMP képviseletében Várnai László indult, de nem tudott labdba rúgni, 10,7 százalékot szerzett.

A 21 fős testületbe 15-en juthattak be egyéni választókerületből, ez csak fideszes képviselőknek sikerült. Kompenzációs listáról hat mandátumot osztottak ki, ebből hármat szereztek meg a szocialisták, illetve egyet-egyet a Jobbik, az LMP és a ZÉK Egyesület képviselője.

Négy éve, 2006-ban az SZDSZ-es Weinek Leonárd nyerte a XIV. kerületben a választást a városvezetésért folytatott küzdelemben. Az addigi polgármester, a fideszes Rátonyi Gábor második lett. A képviselőtestületben a szocialisták kerültek többségbe 14 mandátummal, 12 helyet szerzett a Fidesz, ötöt az SZDSZ, egyet-egyet pedig az MDF és a Zuglói Polgárok Egyesülete.

A 2006-os országgyűlési választások második fordulójában is vereséget szenvedett Rátonyi, a mandátumot a szocialista Baráth Etele kapta és a másik XIV. kerületi választókerületben is MSZP-s politikus, Csiha Judit végzett az élen. Idén tavasszal fordult a kocka: a második fordulóban a Fidesz-jelölt Papcsák Ferenc nyert, Csiha Judittól a szintén fideszes, 2006-ban vereséget szenvedő Kulcsár József Ferenc vehette át a mandátumot.

A Fidesz idén 2002 és 2006 után először nem indította Rátonyit, helyette az országgyűlési képviselő Papcsák lett a polgármesterjelölt. A szocialisták Pelyva Györgyöt indították vele szemben, az LMP Várnai Lászlót, a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete pedig Janicsák István Lászlót jelölte.

A testületben 1994 óta mindig baloldali-liberális többség volt, még 2002-ben is, amikor először és azóta utoljára fideszes polgármestert választottak a Zuglóiak. Rátonyi a hagyományosan liberális Zuglóban annak köszönhette 2002-es polgármesterségét, hogy az szocialisták és a liberálisok nem tudtak megállapodni a visszalépésekről. 2006-ban az MSZP elfogadta, hogy az SZDSZ-es Weinek, a Central European Trust kockázati tőkealap vezetője legyen a közös jelölt.

A tavaszi siker után ismét Papcsák győzelme valószínűsíthető, az elszámoltatási kormánybiztost a szocialisták ezért legutóbb azzal támadták, hogy társaival olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, ami még a nagy értékű jogi szolgáltatások esetén is megszűntetné a kötelező közbeszerzési eljárásokat.

Rovatok