Index Vakbarát Hírportál

16 év után a Fidesz győzött a XVIII. kerületben

2010. szeptember 28., kedd 23:33

Ughy Attila lesz a polgármester, a szocialisták jelöltje végzett a második helyen, a jobbikos Gönczöl András a harmadik helyen végzett. A 20 fős képviselőtestületben 13 fideszes politikus lesz.

92,5 százalékos feldolgozottság után Ughy Attila Fidesz–KDNP-jelölt magabiztosan győzött a XVIII. kerületi polgármester választáson. Ughy közel hétezer szavazattal kapott többet Ternyák András szocialista jelöltnél, aki a szavazatok 30, 46 százalékát kapta. Gönczöl András (Jobbik) 9,49 százalékos eredményével a harmadik lett, a Civil Mozgalom Ferencz Istvánt jelölte, ő 6,93 százalékot kapott.

A 20 fős képviselőtestületben 13 fideszes politikus lesz. Az öt szocialistából négy kompenzációs listáról, egy képviselő pedig egyéniből jutott be a testületbe. Rajtuk kívül egy LMP és egy Jobbik képviselő lesz az önkormányzatban.

2006-ban hárman indultak a polgármesteri székért a XVIII. kerületben. A fővárosi szocialisták nagy öregje, Mester László szoros küzdelemben előzte meg a fideszes Kucsák Lászlót. A képviselőtestületben is a baloldali-liberális koalíció szerzett többséget, a 30 mandátumból összesen 16-ot vittek el. Az MSZP 14 mandátumot szerzett, az SZDSZ kettőt, a Fidesz 11-et, egyet-egyet a KDNP, az MDF és az MKDSZ. A kerület egyéni mandátumait az országgyűlési választáson Simon Gábor és Mester László nyerték el.

A rendszerváltás előtt évtizedekig a KISZ és az MSZMP apparátusában tevékenykedő Mester Lászlót az 1994-es szocialista áttörés emelte magasba, azóta vezeti Pestszentlőrincet és Pestszentimrét. A választásokon gyakorlatilag mindig csak az volt a kérdés, hogy a testületben az MSZP-nek a liberálisok nélkül is meglesz-e a többsége, vagy nem.

Idén fordulhat a kocka, tavasszal a fideszes Kucsák László szerzett egyéni mandátumot, és Mester nem indul újra. A szocialisták helyette Ternyák Andrást jelölték, a Fidesz Ughy Attila Gáborral próbálkozik. Ughy 1990-94 között már volt képviselő, 2002-től visszatért, illetve 2006-ban is képviselő lett. Ternyák 2004-ben lett kerületi képviselő a szocialistáknál, 2006-ban másodszor is mandátumot szerzett. Ebben a kerületben a Jobbik Gönczöl Andrást, a Civil Mozgalom Egyesület pedig Ferencz Istvánt indítja.

Rovatok