Index Vakbarát Hírportál

Este 7 óra után is bementek szavazni?

2010. április 11., vasárnap 20:20 | aznap frissítve

Több száz igazolással lakóhelyétől távol szavazó ember várakozott este hét óra után két budapesti iskolában. Az angyalföldi Kassák Lajos Gimnáziumban több emeleten át kígyózott a sor. Tudósítónknak ketten azt mondták, ők este hét után jutottak be a szavazókörbe. Egy Bocskai úti általános iskolánál közterület-felügyelők ügyelnek a rendre. A sorok lassan haladnak, a szavazás befejezése éjfélig is eltarthat.

Este nyolc órakor még háromszázötven ember várakozott Angyalföldön a Kassák Lajos Gimnáziumban lévő szavazókörben, jelentette tudósítónk. Ennyien nem tudták 7 óráig leadni szavazatukat, viszont mivel 7 órakor még sorban álltak, a törvény szerint lehetőségük van a szavazásra. A várakozók mind olyanok, akik nem lakóhelyükön szavaznak.

A földszinti tornateremben berendezett szavazókörben körülbelül harminc ember áll, a sor végigkígyózik a folyosón, és egészen a harmadik emeletig tart. Az emberek ácsorognak, leülni nem tudnak. Az iskola vécéjét lehet használni, de büfé vagy italautomata nincs a gimnáziumban.

A várakozók túlnyomó többsége fiatal. A hangulat békés, csak akkor hangoskodtak néhányan a szavazás lassúsága miatt, amikor a jegyző megérkezett.

Az iskola főbejáratán csak kimenni lehet. Aki itt elhagyja az épületet, az már nem jöhet vissza, ezt a  szavazatszámláló bizottság egyik tagja felügyeli. Tudósítónk azonban két olyan emberrel is találkozott, akik azt mondták, hogy este 7 után érkeztek: azért engedték be őket, mert megígérték az ajtónál ülő bizottsági tagnak, hogy nem fognak szavazni, és csak már egyébként is sorban álló ismerőseiket látogatják meg. Az iskola udvarára vezető ajtó továbbra is nyitva van, a sorban állók közül sokan itt tartanak cigiszünetet. Elméletileg az udvaron keresztül is be lehet jutni, ugyanis a kerítés - bár magas, de - szintén ellenőrizetlenül áll.

Már délelőtt is hosszú sor kígyózott a gimnázium előtt a Váci úton. Egy idő után az embereket átterelték a gimnázium hátsó bejáratához, ahol egy focipálya van. Többen azt gondolták, azért kérik őket erre, hogy ne legyen annyira látványos a szavazókör előtt kígyózó sor. Egy idő után elkezdett esni az eső, és a várakozók többsége inkább bement a gimnázium épületébe.

Munkatársunk Trechlik Lajos jegyzőtől megkérdezte: miért nem duzzasztották fel időben a választási bizottság létszámát. A jegyző szerint a törvény nem ad lehetőséget a létszám növelésére.

A gimnáziumban a sor lassan halad. Tudósítónk este 6 és 7 óra között úgy számolt, hogy egy óra alatt hatvanöt ember tudott szavazni. A jegyző este nyolc órakor munkatársunknak azt mondta: az igazolással szavazók közül egy óra alatt legfeljebb százan tudnak szavazni az adminisztráció miatt.

Munkatársunknak többen azt mondták, hogy már délelőtt és délután is próbálkoztak, de a hosszú sor miatt akkor visszafordultak. A várakozó emberek egy része a mobilján nézi a választásról szóló híreket és a kutatási eredményeket.

Kérdésünkre, hogy ha este a várakozás közben megtudják az eredményeket, az befolyásolja-e szavazási hajlandóságukat, volt, aki azt mondta, ha megtudja, hogy az általa választott párt bejut a parlamentbe, akkor inkább nem várakozik tovább. Más azt mondta, hogy ha látja, hogy a pártjának nincs esélye bejutni, akkor elképzelhető, hogy mire a szavazóhelyiségbe kerül, más pártra szavaz.

Egy Bocskai úti általános iskolában működő szavazókörben este hét óráig 719 sorszámot osztottak ki, és a sor az utcán kígyózik. A rendet közterület-felügyelők próbálják fenntartani. Az iskolában egyre nagyobb, már szinte vödör méretű termoszokból öntik a teát. A közterület-felügyelők elmondták tudósítónknak, hogy szerintük éjfél előtt nem tudják lezárni a helyszínen a szavazást.

Miután megkapták a sorszámukat, hét után többen hazamentek, és a tévét nézték vagy az interneten elolvasták, mit jeleznek a közvéleménykutatók. Tudósítónk kérdésére, hogy ez befolyásolja-e őket, többen elmondták, nem, mivel annyira határozott véleménnyel jöttek szavazni. Néhányan azonban bevallották, hogy érdekli őket, ki az, akinek nincs elég szavazata a bejutáshoz, mert akkor lehet, hogy esetleg arra szavaznának.

A hangulat továbbra is békés, a többségében fiatalokból álló tömeg sörözget és teát iszogat. A felügyelők szerint sem volt semmiféle konfliktus vagy zúgolódás.

A sorban állók szerint a helyzet kritikán aluli, de azért kitartanak. Munkatársunk szerint azért, mert a fiatalok mindenképpen hallatni szeretnék a hangjukat. Sokan már másodszor, vagy harmadszor állnak sorban. „Négy órakor egyszer már itt voltunk, de túl hosszú volt a sor, gondoltuk később visszajövünk. Visszajöttünk, fél hét óta állunk itt, sokkal rövidebb volt a sor mikor először jöttünk” – mondta az egyik, a kígyózó sor közepén várakozó fiatalokból álló csoport.

A zuglói Pétervárad utcai okmányirodában este fél tízkor egyre bizakodóbbak a sorban állók. Nagyjából egy-másfél órás sorbanállásra számítanak még, mondták tudósítónknak a sor legvégén állók, akik háromnegyed hét óta várják, hogy szavazhassanak. Az utcán már nem is áll senki, a sor nem lóg ki az iskola épületéből.

A leginkább középkorúakból és fiatalokból álló várokozók itt is nagyon békések és tudatosak. Elmondták, őket nem befolyásolja, hogy mit mondanak a közvélemény-kutatók. Sorban állás közben az emberek azzal mulatják az időt, hogy statisztikát készítenek: megfigyelésük szerint átlagban két percig tart, amíg egy ember szavaz, számoltak be tapasztalatukról tudósítónknak.

Rovatok