Index Vakbarát Hírportál

Majd kétezer rab szavaz a héten

2010. április 7., szerda 06:47

Többek között az előzetesben ülők gyakorolhatják választójogukat a következő napokban a börtönökben, a közügyektől eltiltottak, a jogerős szabadságvesztésüket töltők azonban nem vehetnek részt a demokráciában.

Eddig 1882 fogvatartott jelezte választási szándékát, közölte Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). Az előzetesen letartóztatottak és ideiglenes kényszer gyógykezeltek, az elzárást, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat.

Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

A választás napján a fogva tartás helye szerinti önkormányzat jegyzőjével egyeztetett időpontban kell lebonyolítani a szavazást. A büntetés-végrehajtási szervek vezetői veszik fel a kapcsolatot a helyi önkormányzat jegyzőjével, hogy a választásra jogosultak részére a mozgóurnás szavazás feltételeit biztosítsák.

Büntetés-végrehajtási intézetben csak azok a választójoggal rendelkező fogvatartottak szavazhatnak, akiknek a helyi választási iroda vezetője az igazolást megküldte, és kérték, hogy mozgóurnával szavazhassanak.

A BVOP közlése szerint a büntetés-végrehajtási szervek vezetői úgy szervezik a szolgálatot a szavazás napjára, hogy a beosztott személyi állomány is gyakorolhassa a választójogát.

Rovatok