Index Vakbarát Hírportál

A nyugdíjkatasztrófa Angyalföldet is elérte

2010.01.25. 13:56 Módosítva: 2010.01.25. 13:56

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

Ugye nem szeretné, ha néhány hónap múlva havi 13 000 forinttal kevesebbet kapna, mint amennyi most jár Önnek? Pláne, ha Ön, drága Választópolgár, Ön egy éppen most nyugdíjba készülő derék munkásember – nagyjából ezzel a pénztárcához szóló üzenettel találkoztunk a hétvégi rutinszerű postaláda-takarításkor. Hát igen, a választás időpontja kihirdettetett, a kampány rövid lesz, de legalább gőzerővel menni fog. És ezzel az A/5-ös méretű, az MSZP országos központja által kiadott szórólappal most már nálunk is hivatalosan beindult.

Nyugdíjkatasztrófa, a Fidesz drasztikus nyugdíjcsökkentésre készül, az új nyugdíjasok átlagnyugdíját 83 ezer forintról 70 ezer forintra vinné le. Jujj, borzasztó, rettenetes, na ne már – reagálhatnak a, mint megírtam korábban, tömegében egyébként sem polgári érzelmű angyalföldiek. Hiszen "Orbán Viktor pénzügyminisztere bejelentette, hogy megszüntetné a most megerősített nyugdíjrendszert" – olvashatjuk rémülgetve, hogy na ne már, az egész nyugdíjrendszert, benne azt a szép nagy toronyházat is a rendőrpalotánál?

"A Fidesz a nyugdíjasok zsebéből venné ki a milliárdokat, így finanszírozná a sok populista ígéretet", ám de bezzeg ellenben viszont "az MSZP mindig kiemelten kezelte az idősek ügyét". És sorolják is, hogy visszaadták 1999-ben azt az 52 milliárd forintot, amit, na ki, na ki, na ki? elvett tőlük; végre kiderül már jól, micsoda pusztítást hozott az országnak a nyolc-tizenkét évvel ezelőtti négyéves Orbán-Torgyán polgár kormány. Aztán persze az MSZP "idén januártól bevezette a nyugdíjprémiumot", de nem látom a kereskedelmi hirdetéseknél megszokott kisbetűs részt, hogy "a 13. havi nyugdíj helyett".

Persze ezzel együtt tény, hogy az elmúlt években másfélszeresére emelték az özvegyi nyugdíjakat, hogy megy a nyugdíjkorrekció, dübörög ezerrel – tudják, mint Kóka idején a gazdaság szertelenül száguldozó pannon pumája, vagy tán még annál is jobban –, hogy kiszámíthatóvá tették a nyugdíjemeléseket. És az is igaz, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke a baloldali kormányok..., no jó, az elmúlt nyolc év kormányai alatt mindig, de legalábbis nyolcból hét évben, és így természetesen a nyolcéves ciklus alatt is jelentősen emelkedett. Szóval van néhány jóhír, ami igaz, van néhány elhallgatott igazság, és van néhány olyan kijelentés, ahol, khm, nem fejtették ki az igazság minden részletét.

De gyanítom, hamarosan jön a viszontválasz, legalább hasonló színvonalon.



Rovatok