Index Vakbarát Hírportál

Földesi-Szabó László leadta az ajánlószelvényeit

2010. március 2., kedd 14:23

A paksi egyéni 2. számú választókerületben indul a Magyarok Egymásért Szövetsége párt első és eddig egyetlen jelöltjeként a milliárdos vám- és adócsalással vádolt alapítványelnök.

Sikerült összegyűjteni a kötelező 750 darab ajánlócédulát, így a paksi egyéni 2. számú választókerületi bizottság március 2-án, kedden nyilvántartásba is vette  Földesi-Szabó Lászlót a tavaszi országgyűlési képviselőválasztás jelöltjeként, derül ki az Országos Választási Iroda honlapjáról.

A MESZ Tolna megyei jelöltje mellett eddig ketten szerezték meg a szükséges 750 ajánlószelvényt: rajta kívül Horváth Zoltán (Jobbik) és Horváth Zsolt (MSZP) biztosan indulhat majd a paksi 2-es kerületben. A MESZ-nek Földesi-Szabó az eddigi egyetlen jelöltje.

A volt rendőrtisztet, Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) nevű párt elnökét az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőjeként milliárdos vám- és adócsalással vádolja az ügyészség. Jelöltségével Földesi-Szabó ideiglenesen - a választási időszak végéig - mentelmi jogot élvez, így többek között a folyamatban lévő büntetőügyben nem lehet kihallgatni. A választási időszakban a képviselőjelöltek mentelmi jogáról is az Országos Választási Bizottság dönthet. Az OVB-nél az a gyakorlat alakult ki, hogy ilyenkor nem szólnak bele mentesség megvonásával konkrét ügyekbe, nehogy politikai elfogultsággal vádolhassák az bizottságot.

Az úgynevezett Egymásért-ügyben az ügyészség Földesi-Szabó mellett még hét embert vádol a 2009 júniusában megkezdődött perben 2005-2006-ban elkövetett, több mint egymilliárdos csempészéssel, továbbá Földesi-Szabót még mintegy egymilliárdos sikkasztással.

A csempészésre vonatkozó vádpont szerint az alapítvány a közterhek megfizetése nélkül tonnaszám hozott be élelmiszereket Kelet-Ázsiából arra hivatkozva, hogy adományok, ám azokat értékesítésre továbbadta egy Herba Zrt. nevű cégnek. A sikkasztási vádpont szerint Földesi-Szabó az alapítvány által gyűjtött 900 millió forint készpénzzel sajátjaként rendelkezett. Az ügyészség szerint az alapítvány pénztárában csupán 17 millió forint volt, a többi pénz sorsa ismeretlen. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, és 2008 elején az alapítvány zaklatás miatt feljelentést is tett.

A Magyarok Egymásért Szövetség 2008-ban egy felszámolás előtt álló cégtől, a C.C. Soft Kft. informatikai vállalkozástól százmillió forintos adományt kapott. A párt 2009 májusban közzétett 2008-as pénzügyi beszámolójában azonban csak 155 ezer forintnyi támogatás szerepelt. Földesi-Szabó László ezt úgy magyarázta az Origonak, hogy félreértés, elírás, értelmezési zavar történt a májusi beszámoló készültekor. A C.C. Soft Kft. egyébként legutóbb azzal került a hírekbe, hogy ők szállították és telepítették botrányos körülmények közt a BKV megrendelésére a szentendrei hév vonalára a plazmakijelzőket.

Rovatok