Index Vakbarát Hírportál

Szanyi nyerte a mandátumot Újlipótvárosban

2010. április 30., péntek 18:12 | aznap frissítve

Most nem a kerületbe átjelentkezők, hanem a külföldön szavazók miatt húzódott el a XIII. kerületi, Szanyi-Szalay választókerület végeredménye. A csütörtökre megérkezett, és a kerületben leadott voksok egy részével összekevert szavazatokkal is Szanyi nyerte a mandátumot, akit az első fordulóban még megelőzött fideszes ellenfele. Szanyi 234 szavazattal nyert.

A választások második fordulójában egyedül a XIII. kerületben lévő 19-es számú választókerületben kellett majdnem egy hetet várni arra, hogy ki nyerte az egyéni mandátumot. Ez volt ugyanis az egyetlen olyan szoros eredményt hozó választókerület, ahol a mandátum sorsát befolyásolhatták az itt lakó, de külföldön szavazók voksai.

A külföldön leadott szavazatokat nem a szavazás helyszínén számolják össze, hanem a titkosság megőrzése miatt Magyarországra szállítják, és a szavazók hazai lakóhelye szerinti egyik választókerület szavazatai közé keverik. A számolás csak ezután kezdődik. Ez így volt a több választókerületben is, de mindenhol máshol már végeredményt lehetett hirdetni.

A külképviseletekről érkező szavazatok fogadására kijelölt XIII. kerületi szavazókörben a külföldi voksokkal együtt Szanyi Tibor 290 szavazatot, a fideszes Szalay Péter pedig 180 szavazatot kapott. Az LMP-s Tordai Bence 35 szavazatot kapott. Ezzel eldőlt, hogy a 19-es számú választókerületben a szocialista jelölt szerzett mandátumot.

19-es választókerület (XIII. kerület) első és második fordulójának végeredménye
Név Párt Szavazat 1. forduló db Szavazat 2. forduló db Szavazat 1. forduló % Szavazat 2. forduló %.
Szanyi Tibor MSZP 10 244 10 480
36,79 46,65
Szalay Péter FIDESZ-KDNP 10 673 10 246
38,33 45,60
Tordai Bence LMP 3 709
1 741
13,32 7,75

Ez volt az a választókerület, ahol a legnagyobb botrány volt az első fordulóban a bejelentkezett belföldi szavazók miatt. A külsős szavazatokkal az első fordulóban alulmaradt szocialista Szanyi Tibor szervezett választási csalásokat sejtetett a háttérben, mígnem pár nappal később nyilvánosságra került egy húsvét előtti kampányeligazításon titokban rögzített felvétel, amiből kiderült: Szanyiék maguk beszéltek arról, hogy baloldali szavazókat kell a kerületbe csábítani.

Az éjszakába nyúló első fordulóban a fideszes Szalay Péter 429 szavazattal nyert. A második fordulóban Szanyi Tibor 124-gyel több szavazatot szerzett fideszes ellenfelénél, csakhogy nem bontották fel a 45-ös szavazókör urnáját, mert meg kellett várni a külföldről érkező szavazatokat.

A 45-ös számú szavazókörben 424-en szavaztak helyben, ehhez jött 99 külföldi szavazat. Ez a szavazókör elvileg Szanyihoz húzott már két héttel korábban is, itt a - pártja logóját a kampány vége felé elrejtő - szocialista jelölt az első fordulóban 295 szavazatot kapott, Szalay 201-et. A külföldi voksokkal feldúsított, most felbontott urna akár meg is fordíthatta volna a második forduló eredményét. De nem így történt.

A lezárt urnák csütörtök éjfélig érkeztek meg a világ minden tájáról az Országos Választási Központba (OVK). A szavazólapokat és az egyéb választási iratokat az OVB tagjai az Országos Választási Iroda (OVI) munkatársainak segítségével az 57 egyéni országgyűlési választókerületnek megfelelően válogatták külön péntek délelőtt. A több mint 80 urnát előbb felnyitották, majd ellenőrizték az azokban elhelyezett jegyzőkönyveket. Az iratokat ezután megyénként csoportosították, majd az ezen belüli választókerületeknek megfelelően válogatták szét, és juttatták el az érintett választókörökbe.

Szanyi győzelme azt jelenti, hogy a 176 egyéni mandátumból csak hármat nem a Fidesz jelöltjei szereztek meg. Az MSZP mindössze két egyéni mandátumot nyert: Szanyi Tibor körzete mellett a másik XIII. kerületi választókörben Tóth József angyalföldi polgármester győzött. Edelényben a függetlenként induló és a második fordulóban a Jobbik támogatását élvező Molnár Oszkár nyert.

Rovatok