Index Vakbarát Hírportál

Maradnak az óvodások a bűzben, zajban

2011. január 14., péntek 17:15

Nincs pénze arra a XV. kerületi önkormányzatnak, hogy elköltöztesse az M3-as autópálya mellől az óvodát, bár az ombudsman szerint a lég-és zajszennyezés miatt egészségre káros ez a környezet az óvodások számára. A polgármester szerint a kialakult helyzet az előző, szocialista kerületvezetés felelőssége, és az óvodások telekspekuláció miatt kötöttek ki az autópálya mellett. A Új MÁV-telep gyerekei nem csak az óvodában szívják a szmogot és hallgatják a zajt, az óvodával szemközt száz éve működik egy általános iskola.

„Ebben a történetben happy end nincsen” – mondta László Tamás, a XV. kerület polgármestere péntek délelőtt a Mozdonyvezető utcai óvoda előtt. Ez az az óvoda, amelyről csütörtökön nyilvánosságot kapott jelentésében Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa megállapította, hogy egészségre káros környezetben nevelkednek ott a gyerekek.

Az óvoda az M3-as autópálya bevezető szakaszának közvetlen szomszédságában van, emiatt magas a lég-és zajszennyezettség, és ezzel az ombudsman szerint sérül az óvodába járó gyerekek alkotmányos joga az egészséges környezetben nevelkedéshez. Még a kerület előző, szocialista vezetése idején döntött arról a fenntartó önkormányzat, hogy eladja egy másik óvoda Ozmán utcai ingatlanát, és a gyerekeket átköltöztetik a Mozdonyvezető utcába. Már 2008 májusa óta ide járnak a gyerekek.

László Tamás azt mondta: ő és a többi fideszes ellenzéki képviselőként tiltakoztak a döntés ellen, amelynek hátterében szerintük telekspekuláció állt, és már három éve jelezték mindazt, ami az ombudsman jelentésében áll, de hiába. Feljelentést is tettek, de azt az ügyészség elutasította.

Az ombudsman vizsgálata még 2009-ben indult, részben hivatalból, részben egy magánszemély bejelentése után. A jelentés részletesen foglalkozik az átköltöztetés körülményeivel. 2007 február 17-én jelentkezett egy vállalkozás azzal, hogy lakóépületeket akar építeni az Ozmán utcai óvoda telkén. Ekkor a Mozdonyvezető utcai telek még a MÁV-é volt. A 2007. június 20-i testületi ülésen született döntés arról, hogy az önkormányzat megveszi az ingatlant, és ide teszi át az Ozmán utcai ovi telephelyét, azt a telket pedig versenytárgyaláson értékesíteni kívánják. Végül 2008 áprilisában mondta ki a képviselőtestület, hogy az óvodások a Mozdonyvezető utcai telephelyre költöznek május 1-től.

Ugyan az Ozmán utcai és a Mozdonyvezető utcai telek körülbelül egyforma távolságra van az autópályától, egyéb körülmények (a foglalkoztató ablakainak elhelyezkedése, fák, bokrok, az udvar fekvése) miatt a régi óvoda környezeti szempontból kedvezőbb volt, kisebb volt ott a szennyezettség, derül ki az ombudsman jelentéséből. Az átszervezés idején végeztek szennyezettségi méréseket, de nem a szabványoknak megfelelően, ráadásul az alapvető döntés a költözésről már azelőtt megszületett, hogy bármelyik szakértői vélemény elkészült volna, mutatott rá az országgyűlési biztos.

Ugyanott működik egy iskola is

László Tamás polgármesterként most úgy látja: utólag már nem sokat lehet tenni, milliárdos költség volna az óvodások egészségesebb helyre költöztetése, ennyi pénze pedig nincsen az önkormányzatnak. Azt ígérte, hogy folyamatosan vizsgálni fogják, hogy a szennyezettségi szint átlépi-e az egészségügyi határértéket. Jövő héten beterjesztik az ombudsmani jelentést a képviselőtestület elé. Fülöp a jelentésében kezdeményezte, hogy az önkormányzat indítson belső vizsgálatot az akkori jegyző és az átszervezéssel megbízott önkormányzati tisztségviselők munkajogi felelősségének megállapításáról. A polgármester azt mondta: újra feljelentést is tettek az ügyben, és abban bíznak, ezúttal elrendelik a nyomozást.

Január 20-ra összehívják a szülőket is. László szerint a szülők reakciói vegyesek, egy részük azt mondja, nincs itt probléma, mások aggódnak. Az M3-as bevezető szakaszától keletre eső Új Máv-telepet panelházak töltik meg, ezekben él az óvodába járó gyerekek többsége. A Mozdonyvezető utca túloldalán, az óvodával szemben egy szintén önkormányzati fenntartású általános iskola áll, amely jövő héten ünnepli fennállásának századik évfordulóját. A polgármester igennel válaszolt arra a kérdésünkre, kihatással lesz-e az iskola tanulóira is, ha a szennyezettségi mérések alapján bebizonyosodik, hogy az óvodába járó gyerekek veszélyben vannak.

Régen is volt itt óvoda

A sajtótájékoztatón megjelent az óvoda vezetője, több dolgozója és a szemközti iskola néhány tanára is, ám az újságíróknak egyikük sem nyilatkozott, ugyanis a polgármester azt kérte tőlük, hogy ne tegyék. Az újságírók hiába kérték a polgármestert, hogy adjon engedélyt nekik a nyilatkozatra. Így nem lehetett őket arról kérdezni, mennyire zavaró a mindennapokban az autópálya közelsége.

A polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a Mozdonyvezető utcai épületben már azelőtt is működött óvoda, hogy az Ozmán utcai gyerekeket átköltöztették oda. Az egykori MÁV-óvoda még az 1970-es években épült, de a költözést megelőző években a polgármester szerint az épület már üresen állt. Bár az M3-es itteni szakasza már évtizedekkel ezelőtt megépült, nem emlékszik zavaró szennyezettségre a Tovább Élni Egyesület vezetője, Bartholy Judit. Az egyesület helyiségeket bérelt a MÁV-tól az óvoda épületében, Bartholy emlékei szerint 1998-tól 2002-ig. Bartholy úgy emlékszik, a MÁV sem a szennyezettség miatt szüntette be az óvoda működtetését. Szerettük volna megkérdezni a MÁV-ot is arról, mi volt az oka az óvoda bezárásának a 2000-es évek elején, de péntek kora délután feltett kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Rovatok